Nationaal Schoolontbijt gaat hele jaar ontbijtjes op scholen aanbieden
Te veel Nederlandse kinderen lijden honger, daarom wil het Nationaal Schoolontbijt meer ontbijtpakketten gaan aanbieden. De organisatie maakte deze week bekend dat het een ontbijtje wil aanbieden aan alle hulpbehoevende kinderen in Nederland.
Het is momenteel ‘ontbijtweek’, het jaarlijkse evenement waarbij het Nationaal Schoolontbijt, een samenwerkingsverband van Nederlandse bakkers, aandacht vraagt voor het belang van een gezond ontbijt voor kinderen. Rond de 2000 scholen doen mee. Vanwege de stijgende armoede in Nederland gaan er best wel wat kinderen zonder ontbijt naar school. Dat waren er in 2019 33.000, volgens Voedselbanken Nederlanden. Vanwege de inflatie stijgt de armoede nog harder en zitten dus nog meer kinderen hongerig in de schoolbanken.
Veertig procent van de Nederlandse gezinnen viert geen Sinterklaas dit jaar. Lees op Ouders van Nu hoe dat zit.
Kinderarmoede loopt op
,,Wij hoorden eerder deze week dat de kinderarmoede in Nederland is gestegen van 7 naar 9,2 procent”, zegt Sandra Pluim van het Nationaal Schoolontbijt. ,,Dat zijn bijna 300.000 kinderen. Veel van deze kinderen zullen waarschijnlijk ook zonder ontbijt naar school gaan.”
En dat is op vele vlakken slecht voor het kind. ,,Een ontbijt is ontzettend belangrijk. Een kind haalt daar ‘s ochtends energie uit, die het nodig heeft om te kunnen leren en spelen. Bovendien grijpt een kind zonder ontbijt snel naar een tussendoortje - dat is veel minder gezond dan een goed ontbijt vol eiwitten en vezels.”
De ontbijtpakketten die de organisatie onder scholen wil verspreiden, zijn dan ook samengesteld in samenwerking met het Voedingscentrum. ,,Ze voldoen allemaal aan de Schijf van Vijf”, aldus Pluim.
Pindakaas en chocopastinaak
De Schijf van Vijf is een initiatief van de overheid, die gezonde voeding onderverdeeld in vijf categorieën: dranken, groente en fruit, vetten, graanproducten en eiwitten als zuivel, vis en noten. Het is niet erg om af en toe iets buiten de Schijf van Vijf te eten, maar doe dit niet te vaak.
,,Er wordt vaak gevraagd naar pindakaas in het pakket, maar we moesten goed zoeken naar een gezonde variant”, vertelt Pluim. Er werd uiteindelijk gekozen voor een 100% pindakaas die volledig uit pinda’s bestaat, zonder toegevoegde suiker of zout.
Verder bevatten de pakketten onder andere volkoren brood, bolletjes en krentenbollen, margarine, halfvolle melk, eieren, tomaten, cruesli, appels, chocopastinaak en thee. De organisatie werkt daarvoor samen met leveranciers. ,,En voor kinderen met een glutenallergie leveren we op aanvraag glutenvrij brood.”
Geen kind meer met honger op school
,,Het liefst willen we in de toekomst kunnen zeggen dat geen enkel kind meer met een lege buik op school zit. Dat is ons langetermijndoel”, zegt Pluim. ,,Op dit moment gaan we in gesprek met onze leveranciers, partners en organisaties als Stichting Stop Kinderarmoede om uit te zoeken hoe we dit op een duurzame manier kunnen gaan doen.” Het moet vanaf eind deze maand mogelijk worden voor Nederlandse scholen om zich aan te melden via de website van het Nationaal Schoolontbijt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Online pesten tegengaan? ‘Vraag zelf ook toestemming aan je kind als je zijn of haar foto's online wil zetten’
De 14-jarige Daan uit het Belgische Waregem pleegde zelfmoord. Pestgedrag, ook op sociale media, speelde mogelijk een rol. Wat is cyberpesten en hoe herken je het als ouder? Pedagoog Pedro De Bruyckere geeft zes tips aan ouders om hun kind bij te staan en vertelt hoe je het gesprek móet aangaan. ,,Vraag toestemming aan kinderen als je een foto van hen online zet. Zo leer je hen dat ze hetzelfde moeten doen.” -
PREMIUMmarieke doet pabo
Vroeger werd juf Marieke gepest en was er weinig aandacht voor ‘het groepsgebeuren’, nu is dat anders
Toen ik als tienjarige, na drie jaar thuisonderwijs onder de Griekse zon met enkel een broertje als klasgenoot, in een normale groep 7 terecht kwam, was dat niet meteen een sociaal succes. Cognitief kon ik prima meekomen, maar ik had geen handigheid in het ‘groepsgebeuren’. Erg weerbaar was ik niet. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Onrustig kind altijd met een schermpje kalmeren? Dan leert het deze belangrijke skill níét, zegt studie
Een filmpje kijken op de iPad zorgt - vaak - voor onmiddellijk gekalmeerde kinderen. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan zochten naar de effecten daarvan op langere termijn. Conclusie: kinderen wisselden minder snel van stemming als ze geen schermpjes te zien kregen. ,,Je ontneemt je kind kansen om zelf met emoties te leren om te gaan.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Beschuit met muisjes! In dit ziekenhuis zijn dertien collega’s tegelijk zwanger: ‘Altijd wat te vieren’
De beschuiten met muisjes zijn niet aan te slepen in de koffiekamer van de afdeling Verloskunde van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Maar liefst dertien collega’s zijn in verwachting: twaalf verpleegkundigen en één dokter. Sommigen bevallen zelfs met hulp van hun collega’s. ‘Ongelofelijk bijzonder om dit met elkaar te delen.’ -
Een sluitingsritueel na de bevalling: zo werkt het
Sommige vrouwen kiezen na de bevalling voor een sluitingsritueel dat de zwangerschapsperiode afsluit. Maar wat is dat precies en waarom wil je dat? ,,Zo’n ritueel is niet zweverig. Het wordt afgestemd op degene die het ontvangt.”