Niet alle scholen bieden opvang voor kinderen van één ouder met cruciaal beroep, ouders boos
Amsterdamse scholen verzorgen geen noodopvang voor kinderen waarvan een van de twee ouders een cruciaal beroep heeft, terwijl zij dit volgens de Rijksoverheid wel verplicht zijn. Ouders werkzaam in cruciale sectoren komen hierdoor in de knel.
,,Ouders komen echt in de problemen,” zegt Marjet Winsemius van de stichting Voor Werkende Ouders. ,,We praten bijvoorbeeld over verpleegkundigen, ic-artsen en huisartsen. De scholen nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor deze werkenden niet,” zegt ze.
Sinds de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge van afgelopen zaterdag zijn de scholen gesloten. Wel zijn ze nog verplicht om noodopvang te regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen waarvan een van de ouders een cruciaal beroep uitoefent. Sommige scholen komen dit echter niet na. In Amsterdam besloot het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), een koepelorganisatie voor scholen uit de stad, ook geen noodopvang te regelen voor kinderen waarvan één ouder werkt in een cruciale sector. Dat is in strijd met de regels.
Te kort dag
,,Op het moment dat de Rijksoverheid zo kort van tevoren communiceert dat we dicht moeten, hebben we geen gelegenheid om het zo goed te organiseren als we zouden willen,” zegt Lieke Thesingh, voorzitter van het bestuur van het BBO. Volgens haar zijn veel leraren ziek en lukt het niet om voor alle kinderen noodopvang te regelen, ook al hebben zij er recht op. Het BBO kiest er in dit geval voor om kwetsbare kinderen voorrang te geven, zegt Thesingh.
De voorzitter snapt dat organisaties die de belangen van ouders behartigen boos zijn. ,,We gaan ook met ze in gesprek en gelukkig snappen veel ouders het ook wel. Vaak is er wel een mouw aan te passen als het echt niet anders gaat,” aldus Thesingh.
Ouders bellen ons en voelen zich in de steek gelaten. Het is ook vervelend als je aan de deur van de school moet discussiëren hoe belangrijk jouw werk is
Gjalt Jellesma van BOinK, Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, zegt dat het ‘schijnbaar de regel is dat het onderwijs zelf kan besluiten om zich niet aan de regels te houden’. ,,We zien dat die cultuur groeit. Er werd ook constant aangedrongen op sluitingen. Maar hier wordt echt een grens overschreden.”
,,Ja, het is zwaar, maar er zijn ook andere beroepsgroepen die het zwaar hebben,” zegt Jellesma. ,,Ik denk dat ze in de zorg blij zouden zijn met twee weken vakantie. Ouders bellen ons en voelen zich in de steek gelaten. Het is ook vervelend als je aan de deur van de school moet discussiëren hoe belangrijk jouw werk is.”
Geen verlof
Menno van de Koppel, directeur van de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO), zegt dat een deel van het probleem ook ligt bij werknemers- en werkgeversorganisaties. ,,Er is nu wel een lockdown, maar nog steeds geen zorgverlofregeling in verband met corona, terwijl dit niet de eerste keer dat dit ons overkomt. Als één ouder een cruciaal beroep heeft en de ander kan zijn werk niet goed uitvoeren, dan heeft eigenlijk de ouder zonder cruciaal beroep last met zijn werkgever.” Toch benadrukt Van de Koppel dat de regel uiteindelijk wel zo is dat scholen noodopvang moeten regelen. Dat het nu (nog) niet lukt en scholen daarvoor eerst kiezen voor kwetsbare kinderen, daar heeft hij begrip voor.
Melden bij de Onderwijsinspectie
Winsemius, van de stichting Voor Werkende Ouders, ontving inmiddels al zo’n 1300 e-mails van ouders. ,,Het is veel te makkelijk om dit zo te doen. Scholen overtreden de instructies van de overheid.” Ze roept ouders van wie hun kind op een school zit die de afspraken niet nakomt op om naar de Onderwijsinspectie te stappen, of zich te melden bij haar stichting. ,,Wij hebben afgesproken met het ministerie dat we deze scholen doorgeven aan de Onderwijsinspectie. Dan nemen zij het verder op.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kersttradities in je gezin: waarom ze kinderen veiligheid en geborgenheid geven
De decembermaand barst van de rituelen en tradities. Momenten die we volgens deze deskundigen wel wat bewuster mogen koesteren. ,,Ze maken zichtbaar wat je met elkaar belangrijk vindt, iets wat de veiligheid en geborgenheid in gezinnen versterkt.” -
Je kind showen op je socials? ‘Het is gewild materiaal voor criminelen’
Trots een onschuldige foto van je kind op social media plaatsen: dat zou moeten kunnen. Helaas kunnen kinderfoto's makkelijk in een kinderpornonetwerk terechtkomen, weet het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). Zelfs als enkel het gezichtje van je kind zichtbaar is. Daarnaast ontneem je je kind de mogelijkheid om zelf te kiezen of hij op het internet geplaatst wil worden, vinden deze experts. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Chinezen moeten van Peking aan de kids, maar zelf willen ze dat steeds minder
China’s bevolking veroudert en dreigt ook nog eens te krimpen. De Chinese overheid probeert het krijgen van kinderen te stimuleren, maar jonge Chinezen kijken wel uit. Kinderen opvoeden is schreeuwend duur.
-
PREMIUMINTERVIEW
‘Speciaal onderwijs krijgt te weinig waardering’: daar wil deze leraar verandering in brengen
ROOSENDAAL - Het juryrapport: ‘Van der Noordt is een docent die zijn leerlingen met liefde en respect begeleidt, verbinding zoekt met het voortgezet onderwijs en de arbeidsmarkt, en oog heeft voor wat de leerlingen ook als mens nodig hebben.’ Het levert Jasper van der Noordt uit Oud Gastel de titel Leraar van het Jaar 2021 op, in de categorie Speciaal Onderwijs. -
Baby's krijgen in Italië niet langer automatisch achternaam vader
Bij de geboorte krijgen Italiaanse kinderen niet langer automatisch de achternaam van de vader mee. Dit heeft het Constitutionele Hof, het hoogste rechtsorgaan van het land, gisteren bepaald. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.