Hollandse Hoogte / ANP XTRA / Lex van Lieshout
Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / ANP XTRA / Lex van Lieshout

Nipt-test van 175 euro voor zwangere vrouwen vanaf volgend jaar gratis

Alle zwangere vrouwen kunnen vanaf april volgend jaar een prenatale test laten doen om te controleren op het edwards-, patau- en downsyndroom. De kosten daarvoor zijn nu nog 175 euro, maar vanaf april 2023 wordt de test gratis. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers laten weten. 

 1. Sannes baby overlijdt na vruchtwaterpunctie: ‘Hoe kun je de gevolgen overzien van prenataal testen?’

  Sannes baby overlijdt na vruchtwa­ter­punc­tie: ‘Hoe kun je de gevolgen overzien van prenataal testen?’

  Zwanger zijn is niet alleen gelukzalig aan pas gewassen rompertjes ruiken. Je kunt voor keuzes komen te staan die je niet wil, maar móét maken omdat de trein waar je op bent gesprongen met die zwangerschap doordendert. In het boek Onverwacht beschrijft Sanne van der Hout hoe zij en haar vriend na een prenatale screeningsuitslag in een medisch traject belanden dat eindigt in de doodgeboorte van hun zoontje - en hoe zij na elf jaar terugkijkt op die periode.
 2. Baby’s die zichzelf in het water redden: ‘Die draai uit het geboortekanaal kunnen ze nog maken’
  PREMIUM
  4

  Baby’s die zichzelf in het water redden: ‘Die draai uit het geboorteka­naal kunnen ze nog maken’

  Een baby die in het water valt redt zichzelf meestal niet, maar kán dat wel. Vanaf de kruipleeftijd kan een baby leren om op zijn ruggetje te draaien en rustig drijvend te wachten op hulp. De Self rescue-lessen voor baby’s gaan in Nederland als een speer, maar ook al leer je je baby deze levensreddende manoeuvre: nooit achterover leunen op je zwembadbedje, zeggen zwemdeskundigen.