Onderzoek: Basisschool kan nog toegankelijker voor leerling met rugzakje
Het leeuwendeel van de basisscholen laat leerlingen met een rugzakje tegenwoordig gewoon in de klas zitten bij ‘gewone’ kinderen, vaak met extra ondersteuning. Dit heet passend onderwijs. Toch moet er nog het nodige gebeuren om scholen toegankelijker te maken voor leerlingen die meer hulp nodig hebben, blijkt uit nieuw onderzoek.
Basisscholen moeten sinds 2014 zorgen dat voor alle leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte zo passend mogelijk onderwijs wordt gerealiseerd. Het liefst op een gewone school, waarbij het de bedoeling is dat lesgevers onderwijsondersteuning op maat krijgen. De praktijk is echter weerbarstiger.
Uit het onderzoek ‘Werken aan inclusiever basisonderwijs’ van het Nederlands Centrum voor Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ), waaraan 137 basisscholen hebben meegedaan, blijkt allereerst dat op ruim negen van de tien betrokken scholen leerlingen met een rugzakje het onderwijs (overwegend) samen met hun andere klasgenoten volgen. Deze kinderen krijgen soms wel onderwijs in een aparte klas of groep. Dit laatste is het geval bij twee derde van de basisscholen en gebeurt vooral bij hoogbegaafde leerlingen.
Niet doorverwezen
De onderzochte basisscholen nemen gemiddeld 11,4 leerlingen met speciale onderwijszorg of extra ondersteuningsbehoeften op die op speciale scholen hadden kunnen zitten. Dat is gemiddeld bijna één op de twintig leerlingen op school. De basisscholen hebben deze leerlingen dus niet doorverwezen, maar op school gehouden. Sterker nog, 59 procent wil in de komende vier jaar deze groep leerlingen uitbreiden.
Om die kinderen met een rugzakje goed op te kunnen vangen, werken veel basisscholen nu al zeer actief aan een betere beschikbaarheid van onderwijs- of klassenassistenten, plannen voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften, de professionalisering van het onderwijsteam en de beschikbaarheid van speciale onderwijszorg.
Knelpunt
Vooral de houding en vaardigheden (competenties) van de leerkracht blijken nog een knelpunt op scholen, in 15 procent van de gevallen zelfs een groot pijnpunt. De beschikbaarheid van goede leraren heeft op het leeuwendeel van de scholen daarom veel prioriteit. En de beschikbaarheid van jeugdhulp is voor 66 procent in enige of hoge mate een probleem. Twee vijfde van de basisscholen vindt zelfs dat deze kwestie veel voorrang moet krijgen om te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen op school.
Wat hebben deze scholen nog nodig? Circa 64 procent van de scholen heeft vooral behoefte aan werkbezoeken aan scholen die al een eind op weg zijn. Ook een pakket met materialen of aanpakken die de praktijkontwikkeling in de klas en op school ondersteunen, is gewenst (59 procent); net als een overzicht van mogelijkheden om nog professionelere onderwijsmedewerkers te krijgen (57 procent).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Nostalgie bij nieuwe Sesamstraatexpositie: 'Ik mis mijn vriend Aart’
Ze zijn dan misschien niet meer op televisie, maar ze bestaan nog wel, hoor. Tommie, Ienieminie, Bert en Ernie en alle andere Sesamstraatvriendjes zijn tijdelijk verhuisd naar Terschuur, om in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum iedereen weer even dat gevoel van toen terug te geven. Want wie ging er niet pas slapen ná weer een nieuw verhaal van... Dikkie Dik. -
PREMIUM
Is de hoogbegaafde Belle een gehandicapte op school? ‘Iedereen die er werkte, dacht: wat een dom kind’
Op school werd ze weggezet als dom omdat ze extra hulp nodig had, maar na onderzoek bleek Belle - naast zwaar dyslectisch - juist superslim. Via een zaak bij het College voor de Rechten van de Mens willen deze leerling en haar ouders nu afdwingen dat hoogbegaafdheid als handicap wordt behandeld binnen het schoolsysteem. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
podcast
Viola: ‘Je weet pas hoeveel pijn een miskraam doet als je het zelf meemaakt’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week is dat Viola. -
Wat kan een osteopaat, acupuncturist of haptonoom doen aan je zwangerschapskwalen?
Rugpijn, misselijkheid, migraine en aan het einde van de zwangerschap wellicht een baby die te lang blijft zitten: zwangere vrouwen krijgen soms veel te verduren. De verloskundige kan je doorverwijzen naar een alternatieve behandelaar zoals een osteopaat, acupuncturist of haptonoom. Wat doen zij met je klachten? -
PREMIUM
Passend onderwijs een mislukking? Niet voor Marjolijn (15) uit Almelo
ALMELO - Passend onderwijs? Daar mankeert toch van alles aan? Leerkrachten kunnen het niet bijbenen en leerlingen vallen tussen wal en schip. Sinds de invoering in 2014 regent het klachten. Marjolijn Lammers (15) uit Almelo moppert echter niet. Het Pius X College is voor haar een strak georganiseerd vangnet, waar ze dag en nacht terecht kan.