Peiling: Veel ouders zien niets in vier dagen gratis kinderopvang per week
Slechts een minieme meerderheid van de ouders in Nederland vindt dat de kinderopvang vier dagen per week gratis beschikbaar moet zijn, blijkt uit een grote peiling onder deze groep. Veel ouders geven aan helemaal niet te geloven in ‘gratis bier’.
In totaal 46.653 ouders vulden een ‘kieswijzer’ in van Ouders & Onderwijs en Stichting Voor Werkende Ouders. Het doel van deze peiling: aantonen wat ouders voor hun kinderen belangrijk vinden. Die informatie moet politieke partijen helpen om aan de formatietafel de juiste keuzes te maken.
En dan blijkt dat gratis kinderopvang niet erg hoog op het wensenlijstje van ouders staat. Slechts 52 procent vindt dat een goed plan en 43 procent zegt juist er helemaal niets in te zien. 5 procent heeft geen mening. De stelling geeft ook aan dat de inkomensafhankelijke bijdrage en kinderopvangtoeslag zouden komen te vervallen. Toch denken veel ouders niet dat volledig door de staat gefinancierde crèches gewenst zijn.
Verplichting
Marjet Winsemius, directeur van Stichting Voor Werkende Ouders: ,,Wij waren ook verbaasd over deze uitkomst en hebben eens aan ouders gevraagd waarom ze hier tegen zijn. Dan hoor je toch dat veel ouders het idee van vier dagen gratis opvang als een verplichting zien. Ook vragen ze zich af ten koste van wat zo'n regeling zou gaan.” Volgens Winsemius zouden wellicht veel meer ouders de stelling hebben gesteund bij minder gratis dagen, bijvoorbeeld twee.
Vorig jaar publiceerde het kabinet een berekening waarin wordt gesteld dat één publiek bekostigde opvangvoorziening voor alle kinderen tussen de 0 en 12 jaar op weekdagen 5,4 miljard euro extra zou kosten. Dat bedrag komt dan bovenop het huidige budget voor de kinderopvangtoeslag (3,3 miljard).
De VVD zei begin dit jaar nog niets te zien in ‘staatscrèches’. Gratis kinderopvang bestaat niet volgens de liberalen. Ouders moeten wél extra kinderopvangtoeslag krijgen, blijkt uit het verkiezingsprogramma. Kosten: 700 miljoen euro. D66, de tweede partij, introduceert juist vier dagen gratis kinderopvang voor kinderen jonger dan 4 jaar én maakt de buitenschoolse opvang (bso) voor 4- tot 12-jarigen volledig gratis. Volgens het Centraal Planbureau hangt hieraan een extra prijskaartje van 5,6 miljard.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Gemiddeld twee dagen per week
De gemiddelde ouder maakt ongeveer twee dagen per week gebruik van de kinderopvang, vertelt voorzitter Loes Ypma van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. ,,We zouden graag zien dat alle kinderen tot 12 jaar dus twee dagen naar de kinderopvang of bso kunnen. Het makkelijkste is om te zeggen: alle kinderen hebben recht op vijf dagen, maar dat is een enorm grote overgang. Dus wij willen mikken op een situatie dat alle kinderen dezelfde toegang hebben voor een beperktere periode. Dat zorgt voor minder ongelijkheid. Verder ontzie je ouders, zodat ze werken en zorgen beter kunnen combineren.”
Gratis kinderopvang moet volgens Ypma uiteindelijk volstrekt normaal worden. Een tweede stap zou zijn om voor werkende ouders ook de rest gratis te maken, vindt ze. ,,Dan kun je gelijk de kinderopvangtoeslag afschaffen, waarvan de uitvoering rampzalig heeft uitgepakt.” Dit pakket zou 4 tot 5 miljard euro kosten, heeft de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang laten uitrekenen.
De komende maanden zullen aan de formatietafel knopen worden doorgehakt over de toekomst van de kinderopvang in Nederland. Vurige wensen van ouders richting de politiek zijn een maximale klassengrootte (91 procent) en gratis bijles via school (86 procent).
Vier dagen gratis kinderopvang; een goed idee?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De dood bespreken: ‘Soms is het voor een kind genoeg om te weten dat een tante ze opvangt’
In de afgelopen twee jaar zijn veel kinderen meer dan normaal geconfronteerd met de dood; denk aan de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne. Waar de dood voor de meeste kinderen geen onderwerp van gesprek is, krijgen ze hier nu wel mee te maken via het nieuws, in gesprekken op school of thuis. Dat maakt het belang voor ouders om met hun kroost te praten over de dood des te groter, zegt rouwdeskundige Hanne van Willigenburg. -
PREMIUM
Waar moeten die miljarden voor het onderwijs naartoe? ‘Sociaal-emotionele hulp aan leerlingen’
ROOSENDAAL/BREDA - Miljarden vliegen de scholen ineens rond de oren. Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob trekken liefst 8,5 miljard uit om achterstanden door de coronapandemie weg te poetsen. Hoe moet dat geld besteed worden? BN DeStem vroeg drie bevlogen onderwijsmensen in West-Brabant naar hun ‘top-drie’. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
‘Kinderopvangsysteem zorgt voor financiële stress’
De kosten van de kinderopvang kunnen - ondanks de kinderopvangtoeslag - flink in de papieren lopen. Voor sommige ouders is dat zelfs reden om niet meer uren te gaan werken, blijkt uit nieuw onderzoek. In plaats daarvan blijven ze thuis om een extra dag voor de kinderen te zorgen. -
Medewerkers kinderopvang zetten er tandje bij, maar tekorten lopen verder op
Medewerkers in de kinderopvang zijn gemiddeld meer gaan werken. Meer dan de helft van de organisaties geeft aan dat het aantal contracturen is gestegen. Toch lopen de personeelstekorten nog verder op, blijkt uit een nieuwe peiling.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Net moeder geworden? Deze vijf apps helpen je door de mentaal moeilijke dagen
Een op de acht nieuwe moeders krijgt postnatale klachten en zorgprofessionals hebben daar te weinig oog voor. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Van piekeroefeningen tot moedervriendinnen vinden: deze apps helpen moeders door moeilijke dagen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
43 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerThomas Radstake
Kamila Pawlak
Theo de Bruijn
Jaskiranjit Singh
P. Tettert