Getty Images/Image Source
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Image Source

Psycholoog: ‘Stop met de kindcultus, willen we geregeerd worden door narcisten?’

,,Je gaat naar bed omdat ik het zeg.” Het klinkt wat ouderwets, maar, zegt gedragspsycholoog Serge Dupont, kinderen als prinsjes behandelen kan tot mentale problemen leiden bij henzelf en hun opvoeders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de grootste Franstalige universiteit van België, UCLouvain. Dupont legt uit waarom duidelijke afspraken beter zijn voor zowel kind als ouder.

83 reacties

 • Van der Wal

  1 maand geleden
  Zie het overal, kinderen worden minder en denken dat ze meer worden
 • C.J.H. PIETERSE

  1 maand geleden
  @Jannie Kuik ("Gelukkig gaan dat soort kinderen de gevolgen zelf dragen hoor"): Ja, en de ouder(s) ook. Maar 'n kind kan weinig/niets tegen 'n verkeerde opvoeding doen [Zie m'n vorige reactie]. Ik ken 2-oudergezin met 2 kinderen (nu volwassen) met wie 't heel slecht is afgelopen! Hun zoon liep stage in Parijs, maar redde 't niet (werd drugsverslaafd); de dochter werd ongewenst zwanger + depressief; ma prees pa ook de hemel in: hij ging failliet -->koophuis kwijt, pa en ma voltijds in loondienst.
 • Jan Heuvel

  1 maand geleden
  @S. Schepers Razendknap van je om zelfs dit onderwerp over opvoeding politiek te maken en "linkse partijen" de schuld te geven. Wanneer zijn we eigenlijk voor de laatste keer door "linkse partijen" geregeerd? Het meest linkse kabinet is inmiddels alweer bijna een halve eeuw geleden dus ik vrees dat je de "schuldigen" ergens anders (lees: wat rechtser) in het politieke spectrum moet zoeken.
 • Frank de Jong

  1 maand geleden
  Ben het er wel mee eens maar de vijftigers onder ons werden tijdens hun jeugd de patatgeneratie genoemd,luie donders die niets willen en kunnen. Bij elke generatie is het vroeger was het allemaal beter syndroom een hardnekkig verschijnsel,dus waarom zou dat anno 2022 anders zijn.
 • Margaretha Driel

  1 maand geleden
  Ik vraag me af hoeveel reageerders zelf kinderen hebben. Tijden veranderen en inzichten ook, ik vind het juist belangrijk om in gesprek te gaan met kinderen, wat denk vindt jij en is dat redelijk en waarom niet, dat is veel waardevoller dan ik zeg wat je moet doen. Kinderen hoeven geen schapen te worden die de kudde volgen en zo de sloot inlopen