Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Ruim driekwart van de moeders heeft te maken met ‘momshaming’

‘Geef je potjes? Wij maken alles zelf’, ‘Waarom stop je zo vroeg met borstvoeding?’ en ‘Mijn kind was op die leeftijd wel zindelijk’: het zijn opmerkingen waar moeders regelmatig mee te maken krijgen. Maar liefst 77 procent van de moeders zegt commentaar te krijgen op het moederschap. Dat blijkt uit een enquête van Kek Mama onder ruim 800 moeders. 

23 reacties

 • Frans van Gulick

  2 jaar geleden
  Ik heb mijn leven lang al maling aan wat anderen van me vinden. En dat bevalt me uitstekend.
 • Roos sag

  2 jaar geleden
  Misschien een beetje late reactie maar is dit niet een typisch voorbeeld van Nederlanders die zeggen wat er in hen opkomt. Waar mensen in het buitenland en/of buitenlandse moeite mee hebben. Nu wij zelf ook?
 • Roy Moir

  2 jaar geleden
  Het betreft hier opmerkingen die zodanig zijn geformuleerd om de bekritiseerde een gevoel van schaamte te bezorgen in de hoop dat zij/hij haar/zijn gedrag aanpast. Deze nare tactiek wordt helaas vaak toegepast en zorgt voor een onzeker en ontevreden gevoel.
 • Korbee

  2 jaar geleden
  De reacties van een aantal mannen onder dit artikel zijn helaas veelzeggend. Heren, laat die mansplaining maar zitten. De vader die verongelijkt reageert mag uitleggen waarom een part time dag voor vaders "papadag" heet en een parttime dag voor moeders geen "mamadag". Het laat ook wel zien dat het fenomeen vaak onbewust gebeurt. Tegelijkertijd denk ik ook wel dat de moeders in kwestie op moeten staan. Vooral tegen de (schoon-) familie. En de partners zouden hen daarbij moeten steunen. Dat helpt
 • Jos Strijbosch

  2 jaar geleden
  Geen (a)sociale media gebruiken zou al veel schelen. Verder ik als man geef iedereen die commentaar heeft op mijn (klein)kinderen een grote dikke symolische middelvinger. Het is niet iets om je te schamen om ouder te zijn op jouw manier maar juist om trots op te zijn dat je jouw kind(eren) opvoed zoals het jou goed lijkt. Al die zichzelf benoemende zogenaamde deskundigen moeten zichzelf aan mij dan nog maar eens aantoonbaar beter bewijzen.