De fles krijgen van je grote broer: zo leren kinderen sociale vaardigheden.
Volledig scherm
De fles krijgen van je grote broer: zo leren kinderen sociale vaardigheden. © Keira Burton via Pexels

Ruziënde broer en zus? ‘Neem het nooit op voor de underdog’

Grote kans dat je veel sociale vaardigheden aan je broer of zus hebt te danken. Want kinderen leren delen, op hun beurt wachten en zich in anderen verplaatsen door met leeftijdsgenoten op te groeien. Dat gaat lang niet altijd op een gezellige manier. Maar ook van ruzie maken leren je kinderen ontzettend veel, zeggen experts. 

2 reacties

 • L Koenraad

  1 jaar geleden
  Als buitenstaander niet direct de nieuwe baby bewonderen maar eerst de grote zus of broer complimenteren zorgt lang voor een betere verhouding, maar als (een van de ) ouders zelf 'lievekinders' maakt blijft dat levenslang tussenbeide staan. Ik heb mijn jongere broer "geduld" tot mijn lieve vader was overleden, daarna alle contact tussen mij en mijn moeder en broer zonder spijt verbroken. Moeder is overleden ik ben niet op de crematie geweest en of mijn broer nog leeft geen idee.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Ouders zijn altijd op zoek naar een harmonisch gezin. Ruzie maken tussen de kinderen verstoord dat beeld. Wat als lastig wordt ervaren is dat als een ruzie is geweest en afgehandeld is volgens de beschreven manier, dat er even later weer precies zo n zelfde ruzie plaats vind! Alsof het vorige gesprek en oplossing niet is beklijft. Na een paar van dit momenten geeft men het vaak op om nog eens een keer de pedagogische manier te gebruiken en volgt een snauw. Ruud vork
 1. Na de bevalling ontlasting verliezen: ‘Grootste fabel is dat weinig vrouwen er last van hebben’

  Na de bevalling ontlasting verliezen: ‘Grootste fabel is dat weinig vrouwen er last van hebben’

  Er zijn van die verwachtingen over het moederschap die niet bepaald uitkomen als het eenmaal zo ver is. Soms sta je zelfs compleet versteld van wat er met jou als mens, met je lijf of in je omgeving gebeurt. Iedere week lees je in deze rubriek wat niemand je vooraf vertelde over moeder zijn, maar wat je graag had willen weten. Dit keer: incontinentie van ontlasting (fecale incontinentie) na de bevalling.