Roda Abdullah.
Volledig scherm
PREMIUM
Roda Abdullah. © Foto: Bert Beelen

Somalische kleuter Roda werd nooit herenigd met haar ouders: ‘Jeugdzorg had dat kunnen regelen’

In het leven van de Somalische Roda Abdullahi kwam alles te vroeg. ,,Op papier ben ik 35, maar waarschijnlijk ben ik 32 jaar. Dat verschil heeft veel verwarring in mijn leven gebracht.” Ze schreef een boek over haar bizarre jeugd.

6 reacties

 • C. Vigelandzoon

  1 jaar geleden
  Gadverdamme deze reacties. Volgens mij weten mensen niet meer wat 'oorlog' betekent of inhoud. 'Beter af in wat mindere omstandigheden', ben je serieus? Heel misselijkmakend hoe makkelijk hier wordt gedacht over kinderen opvoeden terwijl je iedere dag in angst leeft. Ze hebben als ouders waarschijnlijk de moeilijkste beslissing ooit moeten maken; om hun kinderen los te laten en toevertrouwen op anderen. Ik ben zelf moeder en de gedachte alleen geeft mij al een paniekaanval
 • E.S.T. Donker

  1 jaar geleden
  De kinderen hadden destijds direct teruggebracht moeten worden naar land van herkomst. Nu een slechte jeugd gehad zonder ouders...ze was wellicht beter af bij haar ouders in mindere omstandigheden. Steeds meer mensen sturen kinderen vooruit...dit om asiel af te dwingen.
 • Suzanne Klop

  1 jaar geleden
  Verschrikkelijk voor deze vrouw. Zo zie je maar dat ook hier blijkt dat alleengaande minderjarige asielzoekers niet meer vooruitgestuurd moeten worden. Opvang in de regio is het beste. Geen enorme cultuurschok en de families kunnen samen blijven. Ophouden met deze vorm van kindermishandeling.
 • Norbert Schooten

  1 jaar geleden
  John Heijmsns, ouders moet je zeker verantwoordelijk houden voor hun daden. Maar de jeugdzorg moet ook verantwoordelijk worden gehouden, want daar gaat heel veel mis, puur omdat ze te weinig kennis in huis hebben. De mensen die daar werken moeten een betere opleiding hebben. En op emotioneel vermogen weten ze vaak helemaal niets, en dat gaat ten koste van de kinderen.
 • J. Breuer

  1 jaar geleden
  Wie stelde de kinderen op de wereld? Wie is er dan verantwoordelijk voor? De ouders.
 1. ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’
  Wereld Prematuren Dag

  ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’

  Jaarlijks worden zo’n 12.000 baby’s in Nederland te vroeg geboren. Met veel van deze kinderen gaat het goed, benadrukt Anneloes van Baar, hoogleraar Pedagogische Diagnostiek en Behandeling aan de Universiteit Utrecht. ,,Maar ze hebben vaker moeite om zich goed te concentreren en gemiddeld lagere resultaten voor rekenen en taal. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ze niet meer te onderscheiden zijn van op tijd geboren kinderen als ze naar de middelbare school gaan.”