Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Dastan Khdir via Pexels

Studie laat zien: oma’s emotioneel meer verbonden aan kleinkinderen dan aan hun kinderen

De band tussen oma’s en hun kleinkinderen is zichtbaar in de hersenen,  laat een studie aan de Emory University zien. Oma’s laten een sterkere emotionele reactie zien bij hun kleinkinderen dan bij hun eigen kinderen. 

7 reacties

 • Wil Post

  1 jaar geleden
  Toen ik kinderen kreeg nam de spanning in mijn relatie toe, de nachtrust af, gingen kosten omhoog en prestaties (op het werk) omlaag. Met kleinkinderen kreeg ik ‘waardevolle’ ervaringen en herinneringen, die nergens te koop zijn. Verschillen tussen vrouwen onderling zijn groot, maar misschien klein als we grootmoeder zijn.
 • Fred Fontijn

  1 jaar geleden
  Allemaal niet zo verwonderlijk. Kinderen zijn uithuis dus daar is een proces van 'losweken' van de ouders aan vooraf gegaan. Eigen kinderen zijn volwassen en behoeven geen zorg. Kleinkinderen daarentegen zijn kwetsbaar en behoeven bescherming. Dus ja daar reageer je anders op.
 • Ap Monné

  1 jaar geleden
  Helemaal waar. En dat onderschrijf ik als opa, ook namens oma.
 • Ap Monné

  1 jaar geleden
  De tijd dat jezelf kinderen hebt, vliegt voorbij zonder er van te genieten. Als grootouder (opa/oma) merk je dat je meer geniet van (klein)kinderen dan dat je dat als beginnende ouder kon doen
 • Kristin Groenenboom

  1 jaar geleden
  Sorry Selime: dat zie ik anders. Grootouders hebben een leven meegemaakt, geleerd ervan en met hun eigen kinderen. En zien hoe de maatschappij zich ontwikkelt tov vroeger. Enige wat ze willen is dat hun kinderen en kleinkinderen goed terecht komen en meer dan bereid om ervoor te zorgen dat het gebeurt. Jij plaatst oma’s in een soort van dementie/ kinds situatie bijna. 🙄Misschien bedoelde je dat niet! oma’s worden geen kind weer. Ze begrijpen beter dan ouders wellicht wat een kind nodig heeft