,,Elke autist is anders’’, zegt Suzanne Rijken. Laten we daar aandacht voor hebben, is haar boodschap.
Volledig scherm
PREMIUM
,,Elke autist is anders’’, zegt Suzanne Rijken. Laten we daar aandacht voor hebben, is haar boodschap. © Marc Bolsius

Suzanne is autistisch: ‘Ik heb niet ineens een obsessie met treinen of modelvliegtuigen’

Stelt u zich eens de ‘gemiddelde autist’ voor. Grote kans dat u nu denkt aan een opvallend slimme, niet-sociale kantoorklerk. Een lichte controlfreak die de vrijmibo liever skipt. Met een grote voorliefde voor treinen of modelvliegtuigen. Klopt he-le-maal niks van, zegt Suzanne Rijken (17) mét autisme. 

  1. Het is bijna Valentijnsdag: vijf nieuwe prentenboeken over de liefde voor je kleuter

    Het is bijna Valentijns­dag: vijf nieuwe prentenboe­ken over de liefde voor je kleuter

    Wanneer ben je verliefd en wat is liefde? Het zijn van die vragen die jonge kinderen regelmatig stellen. Het antwoord is voor een deel te geven met de hulp van prentenboeken. Natuurlijk kun je klassiekers als ‘Kikker is verliefd’ of ‘Raad eens hoeveel ik van je hou?’ uit de kast halen, maar er zijn ook veel nieuwe prentenboeken over liefde. Kinderboekenrecensent Jaap Friso zet er speciaal voor Valentijnsdag enkele op een rij.
  2. Met een groep naar de verloskundige in plaats van in je eentje: ‘Gezellig en je hebt steun aan elkaar’

    Met een groep naar de verloskun­di­ge in plaats van in je eentje: ‘Gezellig en je hebt steun aan elkaar’

    Marlies Rijnders, onderzoeker bij TNO Child Health, haalde zo'n tien jaar geleden de Centering-methode naar Nederland, een zorgmodel uit de Verenigde Staten waarbij cliënten niet één-op-één, maar in groepsverband worden gezien. Vooral zwangere vrouwen blijken enthousiast. ‘Wat gebeurt er als je meer patiënten bij elkaar zet? Dan praten mensen ineens over dingen waar ze normaal hun mond over houden.’