‘Te veel suiker kan in eerste 14 weken van de zwangerschap al invloed hebben’
Een te hoge suikerwaarde in het bloed van de moeder, kan in de eerste veertien weken van de zwangerschap al een verhoogd risico geven op groeiproblemen en gezondheidsproblemen als ‘leververvetting’.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van Madelon Geurtsen (33), kinderarts in opleiding. Ze promoveerde afgelopen maand bij het Erasmus MC op het onderwerp. ,,Ook 1-jarige peuters, die twee of meer zoete drankjes per dag drinken, kunnen op hun 10de leververvetting krijgen. Kinderen met leververvetting, vooral als zij te dik zijn, hebben vaker een hogere bloeddruk, meer aanleg voor suikerziekte en een hoger cholesterolgehalte dan gezonde leeftijdgenootjes.
Het onderzoek van Geurtsen maakte deel uit van Generation R, een grootschalig onderzoeksprogramma dat sinds 2001 de ontwikkeling van jeugdige Rotterdammers volgt.
Zou je kunnen uitleggen wat leververvetting is?
,,Bij leververvetting raakt de stofwisseling verstoord door ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl. Vet hoopt zich op in buikorganen, waaronder de lever. Leververvetting kan genezen met regelmatig bewegen en gezonde voeding. Maar, zonder ingrijpen vervet de lever steeds verder en ontstaat een leverontsteking. Andere mogelijke gevolgen zijn suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Ook voor vrouwen die pas net zwanger zijn, speelt dit dus al een rol?
,,Bij moeders in de eerste veertien weken van hun zwangerschap kan een te hoge suikerwaarde een verhoogd risico geven op groeiproblemen en op het ontwikkelen van leververvetting. Veel deelnemers uit het onderzoek komen uit gezinnen met een hoger opleidingsniveau en zijn relatief gezond, qua leefstijl en gewicht. Maar zelfs in deze groep had bijna 3 procent van de onderzochte 10-jarigen een niet-alcoholische leververvetting, bleek uit MRI-scans. Vermoedelijk liggen deze cijfers nog hoger bij mensen die minder gezond leven.”
Voor het eerst is aangetoond dat kinderen al in de eerste duizend dagen van hun ontwikkeling risico lopen op leververvetting
We weten al dat suiker ongezond is, wat is nieuw aan dit onderzoek?
,,Voor het eerst is aangetoond dat kinderen al in de eerste duizend dagen van hun ontwikkeling risico lopen op leververvetting. En daarnaast, dat 1-jarige kinderen, die twee of meer suikerhoudende dranken per dag drinken, een verhoogde kans hebben op leververvetting op tienjarige leeftijd. Leververvetting kan verdwijnen als kinderen minder suiker binnen krijgen.”
Eten tijdens je zwangerschap
Dat je moet eten voor twee tijdens je zwangerschap is een fabel, maar gezond en gevarieerd eten is wél belangrijk. Lees bij Ouders van Nu alles over verantwoord en veilig eten tijdens je zwangerschap.
Betekenen deze resultaten ook dat zwangere vrouwen geen taartjes en koekjes meer mogen eten?
,,Dat hangt af van de stofwisseling, die per persoon verschilt. Vaak komt een te hoog suikergehalte door zwangerschapssuikerziekte, een afwijking in de suikerstofwisseling die bij een op de tien zwangere vrouwen voorkomt. Zwangere vrouwen zijn door enorme veranderingen in hun hormoonhuishouding minder gevoelig voor insuline, dat soms niet meer automatisch wordt aangemaakt, met zwangerschapssuikerziekte als gevolg.”
Hoe gaat het nu verder?
,,Het bloedsuikergehalte van aanstaande moeders wordt nu pas in het tweede trimester gecheckt. Door al in het eerste trimester te checken, kunnen moeders eerder leefstijladviezen krijgen om de kans op gezondheidsproblemen bij henzelf en hun kinderen te verkleinen. Verder vervolgonderzoek moet aantonen of zo’n eerdere screening daadwerkelijk leidt tot betere gezondheid van kinderen. Ook kunnen artsen en verloskundigen al voorlichting geven aan mensen met een kinderwens.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Handen en gebaren zijn belangrijk bij ontwikkeling kinderen’
Als we praten, gebruiken we vaak onze handen ter ondersteuning van wat we willen zeggen. Ook kinderen maken gebaren om duidelijk te maken wat ze willen zeggen en andersom. Onderzoeker Lisette de Jonge-Hoekstra ontdekte dat dat samenspel heel belangrijk is voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
podcast
Gynaecoloog: ‘Nog te vaak moet ik na miskraam zeggen: je kunt morgen niet werken’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
column
De nadelen van mijn grote gezin: ik voel me verantwoordelijk voor heel veel mensen
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
-
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
PREMIUMpersoonlijk verhaal
Khitana bevallen van drieling: ‘Arts stelde voor om één of twee baby’s weg te laten halen’
Eén of twee van de drie baby’s laten weghalen. Dat kreeg Khitana de Jong (26) voorgesteld door de gynaecoloog toen zij kampte met extreme zwangerschapsmisselijkheid. -
Zwanger? Neem niet te veel sojaproducten als tofoe of sojamelk
Wie zwanger is doet er verstandig aan om geen al te grote hoeveelheden sojaproducten te eten, zo adviseert de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum heeft het advies overgenomen. Uit dierproeven is gebleken dat hoge blootstelling kan leiden tot veranderingen in de ontwikkeling van de geslachtsorganen, de rijping van de geslachtsorganen en soms ook in de vruchtbaarheid.