'Voorlichting borstvoeding aan zwangere vrouwen moet vele malen beter’
Borstvoeding gaat niet altijd direct van een leien dakje. Zere borsten, stuwing of flinke overproductie kunnen zorgen voor een moeizame start. Toch zijn de meeste problemen onnodig en te voorkomen door goede voorlichting. ,,Vrouwen die vooraf uitleg hebben gekregen, bellen me zelden”, zegt een lactatiekundige.
Voor kersverse moeder Sanne van Stijn (32) was het geven van borstvoeding de eerste weken een ware struggle, schrijft ze op haar Facebookpagina. De reden: enorme overproductie. ,,Na vier weken schreeuwde ik het uit van de pijn als ik mijn kindje aanlegde.” Ze trok aan de bel bij een lactatiekundige en adviseert moeders hetzelfde te doen én bovendien al tijdens de zwangerschap om goede voorlichting te vragen. ,,Als ik toen geweten had wat ik nu weet, was het beter gegaan. Niet zonder reden haken er ontzettend veel vrouwen af met borstvoeding geven in de eerste paar weken”, denkt ze.
Ik legde hem aan bij ieder huiltje. Resultaat? Twaalf keer per dag meer dan een uur bezig
Voeden op verzoek
,,Zestig tot zeventig procent van de vrouwen die bij mij aanklopt, heeft te maken met overproductie. Veel vrouwen voeden op verzoek, zoals ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert, maar dat wordt vaak anders geïnterpreteerd”, weet lactatiekundige Patricia Walraven, die ook Van Stijn begeleidde. ,,Natuurlijk zit er de ene keer twee uur tussen, en de andere keer vier uur. Wij eten ook niet elke dag op hetzelfde tijdstip, maar als je bij elk kikje de baby aan de borst legt, wordt je productie daarop aangepast. Terwijl het kindje lang niet altijd honger heeft: het kan ook een vieze luier zijn, krampjes of de baby die even graag tegen mama aan wil liggen. Aandacht is dan voldoende.”
Van Stijn weet er inmiddels alles van. ,,Ik legde hem aan bij ieder huiltje. Resultaat? Twaalf keer per dag meer dan een uur bezig waardoor je de hele dag praktisch aan het voeden bent en poepluiers moet verschonen. Extreem vermoeiend. De lactatiekundige zei dat zeven voedingen per dag gelijk staan aan een hele werkdag straten leggen. Ik was dan ook in drie weken tijd twaalf kilo afgevallen. Fijn, zou je zeggen, maar het kan dus ook te snel gaan”, schrijft ze.
Tekst gaat verder onder Facebookbericht.
Gewicht baby
Ook voor baby’s is het niet goed als een vrouw te maken heeft met extreme overproductie, zegt Walraven. Een kindje kan afvallen doordat het alleen de eerste ‘voormelk’ drinkt. Die voeding bevat juist weinig vetten en wordt snel verwerkt met héél veel luiers verschonen tot gevolg. De andere kant is dat een kind juist te snel in gewicht aankomt. ,,Gemiddeld groeit een baby 150 gram per week, maar het is soms veel meer”, weet Walraven.
Van Stijn: ,,Hij groeit goed, zeiden ze bij het consultatiebureau. Natuurlijk groeit-ie goed met zo’n sloot melk in zijn lijfje. Feit is dat hij 2800 gram woog en in vier weken tijd naar 3900 gram is gegroeid”, zegt ze. ,,Zijn maag zette uiteraard enorm uit, hij kreeg een dik buikje en last van extreme maagkramp en reflux. Onze slaap in de nachten werd steeds korter en hij huilde aan één stuk door. Walraven: ,,Als je als vrouw denkt dat de baby niet tevreden is, moet je daar wat aan doen. Dat is het allerbelangrijkste signaal. Een kindje dat onrustig is aan de borst, weinig slaapt en veel huilt? Trek dan écht aan de bel”, aldus de lactatiekundige.
Beiden vinden dat er meer voorlichting zou moeten komen. Van Stijn: ,,Toen ik aangaf dat ik borstvoeding wilde geven, kreeg ik een foldertje mee en daarmee was de kous af. Met een betere voorbereiding en voorlichting zullen vrouwen bewuster een keuze kunnen maken en haken er minder moeders af, daar ben ik van overtuigd.” Walraven beaamt dat: ,,Vrouwen die een goede voorlichting hebben gekregen, bellen me zelden.”
Alle informatie, feiten en fabels over borstvoeding overzichtelijk op een rij? Lees dan verder bij Ouders van Nu.
Het is geen ongewoon verschijnsel dat vrouwen in hun zwangerschap bovengemiddeld verstrooid zijn. Volgens biopsycholoog Renate de Groot (Open Universiteit) heeft dit allemaal te maken met de omega 3-vetzuren. In haar college aan de Universiteit van Nederland legt ze uit hoe dat zit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
podcast
Viola: ‘Je weet pas hoeveel pijn een miskraam doet als je het zelf meemaakt’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week is dat Viola. -
Reacties
Kritiek op hoe jij met je kind omgaat? Dit is hoe andere moeders dat pareren
Zeker driekwart van alle moeders krijgt commentaar op de opvoeding van een kind. Vooral vreemden maar ook (schoon)ouders maken - soms onbedoeld - nare opmerkingen. Dat gebeurt in 60 procent van de gevallen op sociale media. Wij vroegen lezers van onze site hoe zij daarmee omgaan. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
PREMIUM
Alle opties bij een kinderwens: ‘Soms ben je eind dertig al te laat’
Wanneer je kinderwens niet makkelijk in vervulling gaat is er tegenwoordig van alles mogelijk. Filmmaker, auteur en vader Paul de Bont schreef een praktische gids voor iedereen die graag kinderen wil of hierover twijfelt. Eerste hulp bij kinderwens is een handboek met een duidelijke boodschap: bereid je voor, voordat het te laat is. -
PREMIUM
Stijn (12) haalt geld op voor Kinderfietsplan: ‘Ik heb zelf een mountainbike, BMX en racefiets’
Stijn Bouwmeister heeft (12) drie fietsen: een mountainbike, BMX en een racefiets. Op de laatste zamelt hij geld in voor kinderen die helemaal geen fiets hebben. En dat zijn er veel. Alleen in Den Haag al hebben 7000 kinderen geen fiets. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.