Waarom een kinderpodcast opzetten een goed idee is
Podcasts zijn allang niet meer alleen voor volwassenen. Series speciaal gemaakt voor kinderen verschijnen steeds vaker op de luisterlijsten, van hoorspelen tot wetenschapspodcasts en zelfs misdaad en mysterie. Ouders luisteren vaak stiekem mee.
De kinderpodcast is niet alleen leuk, maar ook ontzettend goed voor taalverwerving. Dat zegt Tjeerd van den Elsen, oprichter van het luisterplatform kinderpodcasts.nl. Hij specialiseert zich in de rol van audio voor het onderwijs. ,,Audio is een goede en makkelijke manier om informatie te verwerken. Onderzoek toont bijvoorbeeld dat mensen die informatie horen, er over twee weken twee keer zoveel over onthouden hebben dan als ze erover zouden lezen.”
Net als voorlezen
Nieuwsgierige kinderen zijn met een podcast dus goed gediend, zeker als ze iets nieuws willen leren. Maar volgens Van den Elsen is er nog een groot voordeel: ,,Kinderen die naar informatie luisteren, kunnen op basis van die informatie twee tot drie niveaus hoger meedoen en nadenken dan hun eigen leesniveau zou toestaan.”
Dat kinderen van podcasts houden is volgens Van den Elsen geen verrassing, want het verschilt niet erg van een boek voorlezen. ,,Podcasts zijn geen vervanging voor het voorlezen, maar wel een mooie aanvulling.” Daar komt bij dat een podcast makkelijk opnieuw beluisterd kan worden, wat volgens Van den Elsen belangrijk is: ,,Amerikaans onderzoek toont aan dat kinderen een favoriete podcast soms wel vijf tot tien keer opnieuw luisteren. Vergelijk het met het verhaaltje dat jij als ouder steeds opnieuw moet voorlezen.”
Op zoek naar nog meer kinderpodcasts voor de allerkleinste kinderen? Ouders van Nu zet de beste titels voor kleuters en peuters op een rij.
Filosoof op de koptelefoon
Toen Lisa Roozen in 2016 het idee voor de podcast Filosoofje kreeg, vroeg haar omgeving zich af of ze niet beter video’s in plaats van een podcast kon maken. ,,Ik wilde bewijzen dat video niet altijd het juiste medium is voor kinderen. Bij video krijg je de beelden voorgeschoteld, terwijl de afwezigheid van beeld een bron van creativiteit vormt in de manier van denken. En dat is belangrijk bij het luisteren naar de podcast én als je filosofeert.”
In de afleveringen van Filosoofje wordt er gefilosofeerd over thema’s zoals geluk, natuur en technologie. Het format is simpel: ,,In de podcast gaan filosofen in gesprek met kinderen. Er is geen goed of fout en er wordt goed naar elkaar geluisterd, waardoor de kinderen zich vrij voelen om hun mening en argumenten te delen.” Het doel is om de luisteraars zelf aan het denken te zetten en een een filosofisch gesprek te starten in het klaslokaal of thuis.
Maar is filosofie niet te moeilijk of zweverig voor kinderen? ,,Bij filosofie denk je misschien vaak aan zware thema’s, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het gaat vaak over alledaagse thema’s. Als je praat over het internet, kan het zomaar opeens over teleportatie of aliens gaan.”
True crime voor kinderen
Sara de Monchy kan haar eigen jeugd nog goed herinneren: ,,Toen ik zelf kind was, was ik veel bezig met dingen om mij heen bestuderen. Ik dacht dat volwassenen geen idee hadden waar ik mee bezig was. Toen mijn vader na zijn scheiding bijvoorbeeld een nieuwe vriendin kreeg, ging ik speuren in zijn huis naar haar aanwezigheid. En vlak voordat mijn oma stierf, vond ik bij haar op zolder een gouden tand. Ik had daar de wildste fantasieën over. Was mijn oma een moordenaar die trofeeën bewaarde? Was het de tand van een minnaar? Ik heb het nooit durven vragen en het is altijd een mysterie gebleven.”
Deze herinneringen waren de inspiratie voor Sara’s Mysteries, een podcast die je kunt vergelijken met mysterie- en true-crimepodcasts zoals Serial en Reply All - maar dan voor kinderen. Kinderen zenden hun persoonlijke mysteries naar Sara, die vervolgens haar best doet om deze op te lossen.
,,Zo was er bijvoorbeeld een jongen die half Sri Lankaan was en zijn vader nooit gekend heeft. Het enige wat hij zich van zijn vader herinnerde, was een slaapliedje. Maar hij kende het alleen fonetisch. Wij zijn gaan uitzoeken waar dat liedje vandaan kwam. Een andere keer was er een kind met een lievelingsknuffel, maar niemand wist van wie zij deze gekregen had. Wij gingen het hele familiearchief door om de oorsprong van de knuffel te ontdekken.”
Naast de onderwerpen is ook het format anders dan je zou verwachten van een podcast voor volwassenen: ,,Als je wilt dat kinderen meegaan in je verhaal, dan moet het geen rare kronkels en losse eindjes bevatten. Het moet strak en helder zijn. Dat betekent dus een goed verhaal.” Zo’n strak verhaal wordt niet alleen door kinderen gewaardeerd: ,,Ik hoor ook wel eens van ouders die de podcast met hun kind luisteren, en na bedtijd stiekem toch de volgende aflevering aanzetten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VAKANTIE MET KLEINTJES
‘Elke dag vier uur laadpaal met vier kinderen op de achterbank’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen op pad, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Judith van Wijk ging in Italië op roadtrip met vier kinderen, maar kreeg een elektrische huurauto met een wel heel kleine actieradius. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM13
Zwemveilig de zomer in: ‘Met een C-diploma is een kind een stuk veiliger’
Tijdens de zomervakantie gaan we weer massaal zwemmen. Hoe zorg je dat je kind veilig het water in kan? Directeur Titus Visser van de Nationale Raad Zwemveiligheid geeft tips. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Zomerschool is afleiding en plezier voor Oekraïense kinderen: ‘Fijn om weer vrienden te maken’
Oekraïense kinderen tussen 4 en 12 jaar oud kunnen op drie Amsterdamse basisscholen vier weken lang een zomerschool volgen. ,,Soms is het zwaar omdat de kinderen stress hebben door de oorlog, maar we proberen zoveel mogelijk plezier te maken.”
-
Ruimte, dino’s en virussen: dit zijn de leukste kinderboeken over wetenschap
Wat is de oerknal? Hoe werkt een virus? En vooral: waarom zijn er geen dinosaurussen meer? Lastige vragen die nog lastiger op een toegankelijke manier te beantwoorden zijn. Gelukkig zijn er kinderboeken die wetenschap begrijpelijk en leuk uitleggen. Jaap Friso, kinderboekenrecensent en één van de makers van De Grote Vriendelijke Podcast, zet vijf recente favorieten op een rij. -
PREMIUM
Niet veilig gehecht aan je ouders; dat ervaart zo'n 35 procent van de Nederlanders
Jaloezie, weinig zelfvertrouwen, bindingsangst: dat kan komen door een onveilige hechting. Psycholoog Rowanne Helwig van de podcast Waar wacht je op legt het uit. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.