Waarom ruzie, verdriet, valsspelen en regels verzinnen bij een spelletje Monopoly alleen maar goed zijn
Wie Monopoly speelt met kinderen, weet dat de gemoederen hoog kunnen oplopen. Dat is zelfs eerder regel dan uitzondering, blijkt uit onderzoek van Monopoly zelf. Maar in tegenstelling tot wat veel ouders denken, zijn zulke Monopolyruzies juist positief. Een pedagoog verheldert wat je kinderen kan leren met de hulp van het bordspel. ,,Speel eens expres vals en kijk hoe ze reageren.”
Monopoly is een van ’s werelds meest geliefde bordspellen. Het bestaat in meer dan 2000 verschillende uitgaven (met de valspelereditie als een van de recentere toevoegingen) en is toegankelijk voor bijna alle leeftijden. Kinderen leren dankzij het spel met geld omgaan én het zorgt voor urenlang speelplezier. Geen wonder dat het een vaste waarde is in heel wat woonkamers.
Ook zijn de regels niet al te moeilijk. Heel strategisch wordt het spelletje dus niet: wie wil winnen, moet vooral het geluk hebben dat de dobbelsteen hem gunstig is. Is hij dat niet, dan kom je op straten terecht waar je geld moet dokken of vakjes waar je een boete krijgt. En dat zorgt weleens voor frustratie of zelfs ruzies.
Monopoly deed vorige maand onderzoek in België en Nederland bij 1000 respondenten met kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Daaruit bleek dat 81 procent van de Nederlandse gezinnen ruziemaakt tijdens Monopoly
Benader het spelletje als een veilige oefenwereld
Schreeuwen, tranen of zelfs een vuist op tafel: leuk is anders, zeker voor de ouders. Volgens pedagoog Philippe Noens is het vooral ook heel positief. Het is een goede les over wat er elke dag in een gezin kan gebeuren, stelt hij: samen dingen doen, discussiëren en soms ruziemaken, daarvan leren en daarna de draad weer oppakken. ,,Conflicten vinden elke dag plaats in de echte wereld. Net als onderhandelingen en financiële transacties”, aldus de pedagoog.
Het is interessant om af te wachten hoe je kinderen reageren: komen ze voor zichzelf op? Proberen ze de ander te overbluffen?
,,Monopoly vormt daar een gezonde mix van en dient zo als een veilige oefenwereld voor kinderen. Bovendien laat het spel het toe om ‘nieuwe’ regels te introduceren. Elk gezin speelt Monopoly toch net op een andere manier. En zeker, soms lopen de gemoederen op. Maar dan is het interessant om er niet tussen te komen als ouder en af te wachten hoe de kinderen reageren: komen ze voor zichzelf op? Proberen ze de ander te overbluffen? Als het kind voelt dat het zichzelf kan zijn én dat de regels door iedereen serieus worden genomen, dan hoeft een ruzie niet het einde van het spelletje te betekenen.”
Herfst! Vier het met een spelletje Monopoly, of met buiten in de plassen stampen. Ouders van Nu zet de lekkerste herfstpakken en laarzen voor baby's op een rij.
Monopoly kan meer blootleggen over je kind dan je denkt
Jonge kinderen gaan vaak helemaal op in Monopoly: het geeft hen de kans om uit te blinken in iets, misschien wel een ouder of zus of broer te verslaan. Daardoor nemen ze zo’n spelletje zeer serieus en kunnen er door de competitie allerlei gevoelens opborrelen. Soms ook over dingen die niets met het spel te maken hebben. ‘Op school werd ik vandaag ook uitgelachen toen ik verloor’, kan je kind bijvoorbeeld verzuchten. Het kan een mooie aanleiding vormen om dingen te bespreken die anders niet aan bod waren gekomen.
Al hoef je er niet altijd op in te gaan. ,,Soms is het beter om het ijzer te smeden als het koud is. Zo’n spelletje kan emoties en gedachten losweken waarvan je als ouder niet wist dat ze speelden bij jouw kind. Dan is het goed om die dingen op te vangen en daar zelf eerst even over te reflecteren.”
Creatief zijn met de invulling van de regels, zoals in veel gezinnen gebeurt, moedigt Noens ook aan. ,,Maak de regels eens wat moeilijker. Of speel eens expres vals en kijk of jouw kinderen dat opmerken, en hoe ze erop reageren. Speel een spel binnen het spel, als het ware, om hun rechtvaardigheidsgevoel te prikkelen. En als ze jou nogal fel confronteren, kan je hen laten zien hoe je zo’n conflict wél aanpakt: rustig blijven, proberen te begrijpen wat de ander je wil zeggen, de fout erkennen of al dan niet herstellen. Je toont hen een manier van reageren die ook later, buiten het spel om, in soortgelijke situaties kan gebruikt worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Juf Marieke is súper blij dat ze haar vrijdag terugkrijgt, ook al wordt ze straks opgeslokt door het onderwijs
Afgelopen vrijdag was de laatste bijeenkomst van mijn studiecoachgroep, een soort stamklas op de pabo. Een groot deel van mijn klasgenoten studeert namelijk aankomende maand al af. Om dit te vieren, aten we fantastisch karamelgebak en schreven we elkaar lieve kaartjes, die op een onverwachts moment in onze brievenbus verschijnen. -
Kinderboekenrecensie
Voorlezen? Dit zijn de opvallendste, nieuwste prentenboeken
Gieren van het lachen om een beer die zich probeert te verstoppen. Of met je kind praten over ijs dat smelt waardoor de dieren natte poten krijgen. Prentenboeken zijn vaak luchtig, maar kunnen ook over serieuzere onderwerpen gaan. Kinderboekenrecensent Jaap Friso selecteerde een aantal opvallende nieuwe prentenboeken. -
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Marieke en haar schoonfamilie speelden de sterren van de kersthemel, met... Boomwhackers
Een tijdlang was ik enorm allergisch voor de vraag of ik het roer compleet omgooide, omdat ik naar de pabo was gegaan. Het was namelijk helemaal niet mijn bedoeling om te veranderen van persoon. Ik wilde alleen meer weten en kunnen, maar ik zou gewoon Marieke blijven. -
Kinderboekenrecensie
Kinderboekenrecensent tipt de zes leukste uitgaven voor Kinderboekenweek
‘Gi-ga-groen, gi-ga-groen. Kom mee naar buiten, er is genoeg te doen’, zingt Kinderen voor Kinderen in het Kinderboekenweeklied. Omdat de Kinderboekenweek, die volgende week woensdag begint, in het teken staat van de natuur, verschijnen er heel veel informatieve kinderboeken over dieren, het bos en het klimaat. Kinderenboekenrecensent Jaap Friso zet interessante uitgaven op een rijtje. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen?
-
Deze agenten verhoren kinderen: ‘Je ziet de schoudertjes gebukt gaan onder het geheim’
,,Wij zijn zachte politieagenten”, zegt Wouter Vaessen over zichzelf en zijn collega Pieter Melsen. ,,Maar wat wij doen, is misschien wel het stoerste wat er is.” Melsen, politie Rotterdam en Vaessen, politie Limburg, zijn dan ook geen gewone politieagenten. -
-
-
PREMIUM15
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?