Wanneer heeft je kind logopedie nodig? ‘In elke klas zit minimaal één kind met spraak- of taalproblemen’
Uit angst voor achterstanden in taal- en spraakontwikkeling door de coronacrisis worden er in sommige gemeenten logopedisten naar kinder- en peuteropvanglocaties gestuurd. Aan hen de taak om deze achterstanden preventief te herkennen. Maar hoe kun je als ouder inschatten of je kind logopedie nodig heeft?
Door de coronacrisis moesten kinderen veel thuisblijven. Harde cijfers zijn er niet, maar het zou kunnen dat er meer kinderen zijn bij wie een spraak-taalontwikkelingsstoornis niet op tijd is herkend, zegt Anniek van Doornik, logopedist en docent spraak- en taalontwikkelingsstoornissen aan de Hogeschool Utrecht.
,,We weten dat het contact met andere kinderen belangrijk is voor de spraakontwikkeling. Een kind leert spraak en taal van het aanbod in zijn omgeving, dus ook van elkaar. En hoewel er veel online is opgevangen, is er uiteindelijk wel minder lesgegeven en is de signalerende rol van de leerkracht weggevallen. Spraakproblemen vallen minder op via een computerscherm”, aldus Van Doornik.
Vaker dan autisme en adhd
Zo’n 7 tot 14 procent van de kinderen heeft een spraak- of taalstoornis, geeft Van Doornik aan. ,,Dat betekent dat er in elke klas minimaal één kind zit met deze problemen. We zien dit vooral in de grote steden terug. 1 op de 10 kinderen in Utrecht gaat naar logopedie. Ter vergelijking: dat is twee keer zoveel als het aantal kinderen met adhd. En slechts 1 tot 2 procent van de kinderen heeft autisme.” Toch lijkt er voor spraak- en taalstoornissen minder aandacht te zijn. Hoe komt dat? ,,Bij adhd en autisme merkt de omgeving daar meer van, terwijl kinderen met spraak- en taalproblemen vaak stiller worden en minder opvallen”, merkt Van Doornik op.
Wist je dat de taalontwikkeling van je kind al in de buik begint? Op Ouders van Nu lees je hoe baby’s leren praten en hoe je je kind hierin kunt stimuleren.
Waar kun je op letten?
Wanneer schakel je een logopedist in en wanneer wacht je het gewoon nog even af? Logopedist Bianca Brinkhuis van Connect Logopedie: ,,Ieder kind ontwikkelt in zijn of haar eigen tempo, maar houd het in de gaten als je kind erg achter begint te lopen op leeftijdsgenootjes in de omgeving. Vanaf 4 jaar moeten ze in principe alle losse klanken kunnen uitspreken, enkele uitzonderingen zoals de letter ‘R’ en sommige klankencombinaties daargelaten. Praat je kind in korte zinnen, begrijpt hij of zij je vaak niet, worden werkwoorden regelmatig verkeerd vervoegd, is je kind vaak hees of schor, of heeft hij/zij de mond vaak open: allemaal mogelijke alarmbellen waar je als ouder op kunt letten.” En bij twijfel: gewoon eens bellen met een logopedist, adviseert Bianca. ,,Vaak kan een logopedist aan de telefoon, op basis van het verhaal, al een inschatting maken of logopedie nodig kan zijn en indien nodig wat tips geven.”
Beleving van het kind
Om ouders te helpen met het herkennen van mogelijke spraak- en taalproblemen is de ICS-schaal ontwikkeld. Deze bestaat uit een aantal vragen die ouders digitaal kunnen invullen en meet de participatie van het kind. Er zijn drie factoren belangrijk: de spraakklanken, de mate van participatie van het kind in zijn omgeving en de beleving van het kind zelf: in hoeverre heeft het kind er last van?
,,Deze beleving is heel belangrijk en wordt weleens vergeten”, zegt Van Doornik. ,,Is een van de factoren niet in orde, dan is het goed om eens advies te vragen aan een logopedist. Wacht hier niet te lang mee. Soms wordt er pas hulp ingeschakeld als het kind al 6 jaar is, maar dan is de belangrijkste ontwikkelingsfase al bijna voorbij. Juist voor heel jonge kinderen zijn er goede instrumenten om eventuele problemen met spraak en taal te onderzoeken en op te lossen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bordje leegeten hoeft niet en altijd een toetje: kinderdiëtist geeft tips
Kinderen met de pot laten mee-eten kan een uitdaging zijn. ,,Maak het gezellig, kook gevarieerd en laat het los’’, adviseert wetenschapper en kinderdiëtist Rolinde Demeyer. -
PREMIUM
Vader anno 2022: ouderschapsverlof en praten over je gevoel
Het is Vaderdag, een uitgelezen moment voor reflectie. Wat blijkt? Vaders zorgen meer en spelen vaker met hun kinderen. Nu het huishouden nog. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Zo krijgt je kind een superbrein
Hoe je met je kinderen omgaat bepaalt hoe hun brein zich ontwikkelt. De hersenen van een jong kind laten zich gemakkelijk vormen, terwijl het zelf weinig invloed heeft op de prikkels waaraan het wordt blootgesteld. Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn schreef daarom Het Superbrein-geheim, een boek met tien tips voor een goede hersenontwikkeling bij kinderen. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Dit dorp zet logopedisten in om de corona-taalachterstanden van peuters eerder te herkennen
Logopedisten in het Gelderse Voorst worden deze week naar kinder- en peuteropvanglocaties gestuurd om preventief achterstanden in taal- en spraakontwikkeling te herkennen. Dit is onderdeel van een nieuw project van de gemeente. De opvanglocaties maken zich zorgen over de taal- en sociale ontwikkeling van peuters en kleuters. -
podcast
Viola: ‘Je weet pas hoeveel pijn een miskraam doet als je het zelf meemaakt’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week is dat Viola.