Zondag wintertijd: breng je kind nu alvast wat later naar bed
Wist je dat je van jongs af aan al ochtend- en avondtypes kan onderscheiden? En dat de overgang naar wintertijd niet zo problematisch is voor je baby als je misschien denkt? Psycholoog en slaapexpert Annelies Smolders van ‘Start to Sleep’ deelt drie gouden tips voor ouders.
Valérie WautersLaatste update:29-10-21, 09:18
In de nacht van zaterdag 30 oktober op zondag 31 oktober 2021 schakelen we over op wintertijd. De klok draaien we een uur terug, en we winnen een uur slaap.
1. Winteruur is ons meest natuurlijke uur
Annelies Smolders: ,,Het ingaan van de wintertijd hoeft helemaal niet zo dramatisch te zijn voor het slaappatroon van je kind als je misschien denkt. Sterker nog: het is onze standaardtijd, waardoor een verschuiving in deze richting veel natuurlijker aanvoelt dan een switch naar het zomeruur. Wintertijd is het meest natuurlijke ritme voor ons lichaam én je krijgt er een uurtje slaap bij.”
,,Hardnekkige ochtendtypes kunnen natuurlijk wel wat last hebben van de uurverandering en een uurtje vroeger wakker zijn dan de bedoeling is. Probeer bij hen vanaf een dag of vier van te voren alvast over te gaan naar de nieuwe dagindeling. Dat betekent: steeds een beetje later in bed kruipen, zodat je hun biologische klok stap voor stap in lijn brengt met het nieuwe uur.”
2. Ochtend- en avondtypes kan je al op jonge leeftijd van elkaar onderscheiden
Annelies Smolders: ,,Tot de leeftijd van 5 à 6 jaar zijn de meeste kinderen ochtendtypes, maar vanaf een jaar of 7 kun je ochtend- en avondtypes van elkaar onderscheiden. En daar kan je maar weinig aan veranderen, want hoewel omgevingsfactoren natuurlijk ook een rol spelen is het vooral genetisch bepaald wat voor type je bent.”
Tijdens de puberteit kunnen ‘natuurlijke’ avondtypes transformeren tot echte nachtuilen
Annelies Smolders
,,Wist je trouwens dat we tijdens de puberteit allemaal meer richting avondtype neigen? Alle tieners blijven graag wat langer wakker en vooral de ‘natuurlijke’ avondtypes kunnen daardoor transformeren tot echte nachtuilen. Als ouder kan je hierop inspelen door een vast ritme te installeren: altijd op hetzelfde moment naar bed én op hetzelfde tijdstip er weer uit. Ook tijdens de vakanties en weekends, ja. Al kan je hier natuurlijk wel een uurtje schuiven.”
Gelijk na het eten naar bed, in het weekend opblijven of juist consequent blijven? Ouders van Nu zet bedtijd op een rijtje.
3. Ook oudere kinderen kunnen weer last krijgen van inslaapproblemen
Je baby, peuter of kleuter slaapt eindelijk door. Maar dat wil jammer genoeg niet zeggen dat inslaapproblemen voorgoed tot het verleden behoren. Annelies Smolders: ,,Zo rond de leeftijd van 8 jaar bereikt je kind de zogenaamde bewustzijnsfase. Hij of zij krijgt misschien wel te maken met verlatingsangst, begint te beseffen dat ouders ook kunnen doodgaan, dat er ziektes en oorlogen bestaan, of worstelt met andere levensvragen. Belangrijk is dat je kind weet dat hij of zij daar steeds bij jou mee terecht kan.”
Je kind toestaan om voor het slapengaan nog eventjes te lezen in bed is geen slecht idee
Annelies Smolders
,,Bewaar de grote gesprekken echter niet voor ’s avonds, want dat werkt inslaapproblemen alleen maar in de hand. Stel je kind voor het slapengaan met 1 à 2 korte zinnen gerust en zeg dat jullie het er morgen tijdens de dag verder over zullen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld vlak na het avondeten een vragenmomentje inlassen, dat je bewust in tijd afbakent om te voorkomen dat je kind te lang blijft malen.”
,,Blijft je kind hier last van houden? Dan is het een goed idee om het avondritueel te vervroegen én eventueel zelfs te verlengen. In sommige gevallen raad ik zelfs aan een zeer lichte slaapdeprivatie toe te passen, zodat het kind puur door vermoeidheid sneller in slaap valt. Ook je kind toestaan om voor het slapengaan nog eventjes te lezen in bed is geen slecht idee.”
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.