1. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

  Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

  Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.
 1. Overlevingskansen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

  Overle­vings­kan­sen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

  Patiënten in Nederland met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren aanmerkelijk zien verbeteren dankzij de introductie van nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam. Nieuwe patiënten hebben momenteel meer dan 40 procent kans om te overleven. Tien jaar geleden kwam de diagnose uitgezaaid melanoom bijna altijd neer op een doodvonnis; vrijwel alle patiënten overleden binnen twaalf maanden.
 1. Van stamppot tot döner: bij deze verpleeghuizen voelen alle ouderen zich thuis
  PREMIUM
  video

  Van stamppot tot döner: bij deze verpleeg­hui­zen voelen alle ouderen zich thuis

  Raffy is een stukje Nederlands-Indië in Breda. Het verpleeghuis is een schoolvoorbeeld van een voorziening die inspeelt op de migratieachtergrond van de bewoners. Het aantal oudere migranten groeit de komende decennia explosief. De zorg in verpleeghuizen zal, net als het straatbeeld, diverser worden. ,,Sinds de migratie op gang kwam, is nooit nagedacht over wat het voor deze mensen betekent om hier oud te worden. Nu groeit de behoefte aan zorg op maat.’’