1 op 4 kinderen in reservaat misvormd door alcoholisme

Een kwart van de kinderen in het indianenreservaat Pine Ridge in South Dakota is misvormd. Hun groei, zowel fysiek als geestelijk, is afgeremd. Ze zijn hyperactief, hebben leerproblemen en lijden aan concentratiestoornissen. Allemaal te wijten aan het feit dat hun moeders zwaar dronken tijdens de zwangerschap, wat hun baby's opzadelde met het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Vaak staan de moeders hun kind af.

Volledig scherm
© AP

Hoewel drank in het reservaat verboden is, komt er veel alcoholisme voor. De inwoners kopen drank in het plaatsje Whiteclay, net over de staatsgrens met Nebraska.

Vier miljoen blikken bier
Whiteclay telt 14 inwoners, er zijn vier drankwinkels. Die verkochten op een jaar tijd samen meer dan vier miljoen blikken bier.

De vrouwen drinken ook tijdens hun zwangerschap, waardoor hun kinderen met afwijkingen en alcohol in het bloed worden geboren. Ze lijden aan FAS, waardoor hun groei geremd is, hun gezicht vaak misvormd is en hun mentale ontwikkeling achterblijft. Ze lijden aan ADD, hebben leerproblemen en zijn meestal kleiner dan hun leeftijdsgenoten.

Voogd
Nora Boesem is een voormalige kinderverpleegster in het stadje Newell. Zij was de voorbije 15 jaar voogd van maar liefst 93 kinderen uit het reservaat. ,,Dit decimeert het reservaat. De bevolking is er zeer zwaar getroffen door het alcoholisme. Als er niets gebeurt, zal het alleen maar erger worden", zo stelt ze in de krant Omaha News Herald.

De stamhoofden beschuldigen de drankwinkels in Whiteclay en grote bierfabrikanten als Anheuser-Busch en Miller ervan illegaal bier te verkopen aan stamleden.

Armoede
In het Pine Ridge reservaat wonen 40.000 'native americans'. Het ligt bovendien in één van de armste gebieden van de Verenigde Staten. Hoewel alcohol al in 1832 uit het reservaat werd verbannen, worstelt de gemeenschap al generaties lang met alcoholisme. De helft van de inwoners van het reservaat leeft onder de armoedegrens.