Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

150 vrouwen dupe van zaadblunder UMC Utrecht

Inmiddels moeten 150 vrouwen hun kinderwens uitstellen. Zij moeten nog zeker een maand wachten tot het ivf-laboratorium in het UMC Utrecht weer opengaat.

Quote

Het is hun fout, maar mijn leven

Kim

Aanvankelijk ging het om 26 stellen die de schrik van hun leven kregen. Het UMC Utrecht belde hen vorige week met de boodschap dat er mogelijk sperma was verwisseld in het ivf-laboratorium. Een medewerker gebruikte anderhalf jaar verkeerde slangetjes.De impact van de fout blijkt nu groter dan gedacht.

Eerst werd bij 84 vrouwen de vruchtbaarheidsbehandeling opgeschort, inmiddels zijn dit er 150. Het gaat niet alleen om patiënten van het UMC, maar ook van vier omliggende ziekenhuizen die gebruik maken van dit lab. Alleen vrouwen die al begonnen zijn met hormoonstimulatie, worden momenteel geholpen.

De ziekenhuizen verwachten dat het lab in week vijf weer open gaat. Wie dan voorrang krijgt, kan het UMC nog niet zeggen.

Kim (40) uit Nijmegen die acht ingevroren embryo's in de vriezer van het UMC heeft liggen, is bang dat ze pas in maart aan de beurt is. ,,Begin februari kan lang niet iedereen geholpen worden. Voor mij zijn dit cruciale maanden. Door een baarmoederafwijking wordt mijn baarmoeder elke maand slechter. Het is hun fout, maar mijn leven. Ik vraag me af of ze dat bij het UMC beseffen."

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.