Volledig scherm
© anp

30.000 banen weg in de zorg

De megabezuiniging in de zorg kost 30.000 mensen hun baan. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het kabinet.

Volledig scherm
© anp

De hardste klappen vallen, na de overheveling van zorgtaken van het rijk naar gemeenten op 1 januari 2015, in de thuiszorg en in de ouderenzorg.

Het banenverlies is wel minder erg dan de voorspellingen van 1 jaar geleden. Toen becijferde een onderzoeksbureau in opdracht van het kabinet nog dat de werkgelegenheid met 54.000 mensen zou dalen. De vakbeweging ging zelfs uit van 100.000 ontslagen in thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Dat het werkelijke aantal ontslagen fors lager uitkomt, komt doordat de sociale partners plannen hebben opgesteld om mensen te scholen en aan nieuw werk te helpen. Ook investeert het kabinet honderden miljoenen euro's extra in de zorg.

Aantal ontslagen

Quote

De vakbonden zijn nog niet overtuigd van de 'meevallen­de' cijfers

Zorgminister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn benadrukken dat het, zelfs na de reparaties die het kabinet uitvoert, nog gaat om 'grote aantallen zorgaanbieders en werknemers die door de hervormingen worden geraakt'.

Van Rijn: 'We zijn ons er heel erg van bewust dat veel mensen in onzekerheid zitten over hun baan. Dus blijven we er alles aan doen om zo veel mogelijk banen te behouden en mensen van werk naar werk te begeleiden.'

De vakbonden zijn nog niet overtuigd van de 'meevallende' cijfers. Sterker nog: zij denken dat het werkelijke aantal ontslagen veel hoger zal liggen.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?