Volledig scherm
© anp

90 procent mensen is 'seksueel fluïde'

Onze seksualiteit is een stuk veelzijdiger dan we zelf vaak denken, blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek. Ruim 90 procent van de mensen is seksueel fluïde: ze voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen.

De uitkomsten van het onderzoek dat Psychologie Magazine deed onder 1207 lezers, sluiten aan bij grootschalig internationaal onderzoek door de Amerikaanse wetenschapper Robert Epstein. Ook zijn onderzoek wees uit dat het merendeel van de mensen seksueel fluïde is.

Epstein publiceerde vorig jaar een grootschalig onderzoek waarin hij bijna 18000 mensen uit 48 landen vroeg naar hun seksuele activiteiten en wensen en dromen op dat gebied. Uit zijn onderzoek bleek ondermeer dat het grootste deel van de mensen zichzelf heteroseksueel noemt, terwijl slechts 6 procent ook daadwerkelijk exclusief heteroseksueel is. De overigen mensen voelen zich aangetrokken tot beide seksen of waren exclusief homoseksueel (1 procent).

Sekseverschil
Ook het Nederlandse onderzoek kent een aantal opmerkelijke uitkomsten. Zo blijkt dat vrouwen zich veel vaker aangetrokken voelen tot beide seksen dan mannen. Zo fantaseerde 52 procent van de heterovrouwen weleens over seks met een seksegenoot, tegenover 31 procent van de heteromannnen. 38 procent van de heterovrouwen en 18 procent van de heteromannen heeft zich weleens aangetrokken gevoeld tot een seksegenoot en bijna eenderde (27 procent) van de heterovrouwen heeft weleens met een andere vrouw gezoend. Zo'n 10 procent van de heteromannen zoende met een seksegenoot.

Negatieve houding
Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen minder snel gaan twijfelen aan hun seksuele geaardheid: zo zou 55 procent van de mannen twijfelen als hij met een andere man zou zoenen, terwijl dat slechts voor 34 procent van de heterovrouwen geldt.

De druk om heteroseksueel te zijn is voor mannen veel groter, zeggen onderzoekers. Er wordt volgens hen een stuk negatiever tegen homoseksuele mannen aangekeken dan tegen lesbische vrouwen. En die negatieve houding tegenover homomannen komt vooral van andere mannen. De volledige resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in het oktobernummer van Psychologie Magazine.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GezondheidsNet.