Volledig scherm
© anp

Aantal dikkerds in Nederland stabiel

Het aantal mensen met overgewicht neemt niet verder toe, meldt het RIVM. Televisieprogramma's over afvallen, dieetadvisering in het basispakket, minder suiker en zout in voeding en de verschillende fitnessrages gaan zich nu uitbetalen.

De trend van de laatste decennia dat steeds meer mensen te dik worden, is gestopt. Het percentage mensen met overgewicht zal tot 2030 niet meer stijgen en stilstaan op 48 procent, voorspelt het RIVM in zijn Volksgezondheid Toekomst Verkenning. 'Het percentage neemt de afgelopen jaren al bijna niet meer toe,' vertelt projectleider Hoeymans van het RIVM.

Op de markt
Wel worden volgens het RIVM worden vooral allochtone kinderen nog altijd te dik. 'Als wij in Rotterdam-Zuid met een allochtoon gezin over de markt lopen, gaat er vaak een wereld voor ze open. Zo veel keuze aan gezond fruit en verse groenten! En de moeder kan vaak in haar eigen taal duidelijk maken wat ze wil. Dat is nog eens wat anders dan naar een etiket met moeilijke Nederlandse woorden staren in de supermarkt.'

Directeur Ingrid Stieber van Lekker Pûh!!!, een organisatie die gezinnen van kinderen met overgewicht begeleidt, bevestigt de conclusie van het RIVM dat overgewicht nog steeds een probleem blijft, vooral bij allochtone kinderen. 'Eetgewoontes veranderen is niet makkelijk,' is haar ervaring.

Volgens het RIVM wordt Nederland de komende jaren niet meer dikker. Tegelijkertijd tekent RIVM-projectleider Nancy Hoeymans aan dat die trendbreuk alleen zeker is bij volwassenen, alhoewel er ook hoopvolle onderzoeken zijn naar de ontwikkeling bij kinderen. Hoeymans: 'Alleen neemt het overgewicht onder allochtonen nog wel toe, met name bij Turkse kinderen.'

1 op de 8
In Nederland is één op de acht kinderen te zwaar. In de categorie van 4 tot 12 jaar zijn dat meer dan 200.000 kinderen. Om hoeveel kinderen uit allochtone gezinnen het precies gaat, is onbekend.

Stieber: 'Ook de moeder van een Turks of Marokkaans kindje wil het goed doen, ze wil immers het beste voor haar kind. Alleen wordt het welzijn helaas niet altijd bepaald via gezonde voeding, maar vooral door het creëren van een goede gemoedstoestand. En dan is eten een goede manier. Daarnaast is het in sommige culturen een statussymbool als de kinderen weldoorvoed zijn.'

Stoppen met marketing
De Consumentenbond vindt desgevraagd dat er een stop moet komen op de intensieve marketing van ongezond eten richting kinderen. De organisatie heeft zich de laatste jaren al hard gemaakt voor minder suiker en zout in alle producten die in de schappen van de supermarkt liggen.

'Wij blijven pleiten voor een stoplichtsysteem, waarbij op de voorkant van de verpakking duidelijk staat aangeven of een product veel of weinig vet, zout en suiker bevat.'

Experts raden aan voor jongens en meisjes een aparte aanpak te kiezen voor het tegengaan van overgewicht en obesitas, omdat meisjes op jongere leeftijd al te dik zijn. Het signaleren en behandelen zou voor meisjes al moeten gebeuren vóór het 5de jaar, luidt het advies.

Roken
Het RIVM komt vandaag ook met cijfers over roken. De onderzoekers verwachten dat het aantal rokers van 23 procent in 2012 naar 19 procent in 2030 zal dalen. Belangrijk, want roken is nog steeds verreweg de belangrijkste oorzaak van sterfte en ziekten.

Opmerkelijk bij deze cijfers is dat onder laagopgeleiden het percentage rokers anderhalf keer zo groot is als onder hoogopgeleiden.