Volledig scherm
Archiefbeeld. © anp

'Abortuspil voor thuis' is er, maar huisarts geeft hem niet

Vanaf morgen is een nieuwe abortuspil op recept verkrijgbaar bij de apotheek. De pil is geschikt om zwangerschappen tot maximaal 9 weken af te breken. Maar huisartsen zullen hem nog niet voorschrijven als overtijdbehandeling, omdat de wet nog niet is aangepast. En dat is jammer, vinden artsenorganisaties.

Quote

Vrouwen moeten er vooral om gaan vragen bij hun huisartsen

Rebecca Gomperts van Women on Waves

De minister beloofde onlangs een gesprek te zullen voeren met artsenorganisaties om te kijken of de wet kan worden aangepast. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat dat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten. Tot die tijd zullen de pillen alleen door ziekenhuizen en abortusklinieken worden voorgeschreven.

Artsenfederatie KNMG wil dat vrouwen die maximaal zestien dagen over tijd zijn kunnen kiezen door wie zij worden behandeld. Bijvoorbeeld door hun huisarts omdat dit voor veel vrouwen een ,,vertrouwde hulpverlener'' is. Ook gaat de overtijdbehandeling via huisartsen sneller, waardoor vrouwen minder lang in onzekerheid leven.

Abortuskliniek
Dat vindt ook Women on Waves, dat al zo'n vijftien jaar behandelingen uitvoert op schepen. ,,Vrouwen moeten nu naar een abortuskliniek voor een overtijdbehandeling'', zegt Rebecca Gomperts van de pro-abortusorganisatie. ,,Daar moeten ze vrij voor nemen, soms ver voor reizen en dat kost een heleboel tijd en geld. Terwijl een huisarts prima een overtijdbehandeling kan uitvoeren, dichterbij is én de situatie van zijn patiënt goed kent. En de meeste vrouwen kunnen het middel gewoon thuis gebruiken, bijvoorbeeld met hun partner erbij.''

De bestanddelen van de nieuwe pil worden al sinds de jaren '80 gebruikt om zwangerschappen af te breken. Van een revolutionair middel is dus geen sprake. De nieuwe abortuspil bestaat uit vijf tabletten die net als de voorheen gebruikte middelen een soort miskraam in werking zetten, waardoor de vrucht via de vagina het lichaam verlaat.

Twee doosjes
Tot nu kreeg een vrouw in Nederland voor een 'medicamenteuze overtijdbehandeling' altijd twee doosjes medicijnen, met dus twee bijsluiters. Ook was een van de twee middelen niet geregistreerd als abortusmiddel. Nu is er één doosje met één bijsluiter en handige tekeningen en aanwijzingen, en staat de abortuspil ook als abortusmiddel geregistreerd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwt echter dat huisartsen het middel niet mogen voorschrijven. Doen ze dat wel, dan riskeren ze strafrechtelijke vervolging. Leveranciers, zoals apothekers, staat hetzelfde te wachten.

Voorzichtig
Koepelorganisaties van (huis)artsen en apothekers adviseren hun achterban dan ook om de middelen niet voor te schrijven of te leveren. Puur uit voorzorg. ,,Apotheken kúnnen het bestellen'', zegt een woordvoerster van apothekersorganisatie KNMP. ,,Maar de minister zegt: de wet moet eerst gewijzigd. Dus wij adviseren apothekers om het middel niet te geven als een huisarts het heeft voorgeschreven. We zijn voorzichtig'', aldus de zegsvrouw.

De producent meldt dat er nog geen enkele order van groothandels voor apothekers is binnengekomen. Abortusklinieken tonen wel interesse, zegt een woordvoerder van farmaceut Sun Pharma.

Vragen
,,Deze discussie is er al jaren'', zucht Gomperts van Women on Waves. ,,De Raad van State bepaalde al dat een overtijdbehandeling niet in een kliniek hoeft. En de Hoge Raad zegt dat het niet onder de abortuswet valt. Vrouwen moeten er dus vooral om gaan vragen bij hun huisartsen. En dan hopen we dat huisartsen snel de medicamenteuze overtijdbehandeling gaan geven.''