Volledig scherm
Een groter ziekenhuis is niet per definitie beter. Foto ter illustratie. © ANP

ACM gaat kritischer kijken naar fusies ziekenhuizen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger beoordelen of fusies tussen ziekenhuizen al dan niet moeten plaatsvinden. Volgens de toezichthouder zijn er aanwijzingen dat zorg in fusieziekenhuizen duurder is. Ook is de kwaliteit van zorg in deze ziekenhuizen niet beter, zo staat te lezen in een vandaag gepubliceerd rapport.

De ACM heeft daarom een ,,verscherpte aandacht voor de concurrentierisico's die gemoeid zijn met ziekenhuisfusies". Dit zorgt er volgens de waakhond voor dat ziekenhuisfusies in de toekomst mogelijk eerder verboden worden. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM: “Nu wij steeds meer weten over de gevolgen van ziekenhuisfusies kijken wij steeds kritischer naar de risico’s voor de concurrentie. Dit doen wij op grond van de bestaande mededingingstoets.”

Volgens de ACM is het ziekenhuislandschap de laatste jaren veranderd. Veel ziekenhuizen gingen samenwerken of kozen voor een fusie. De toezichthouder zegt dat de fusies voor discussie heeft gezorgd. Daarbij leven er volgens de ACM vragen zoals waar de fusie goed voor is en of de patiënt erop vooruit gaat.

Draagvlak

Het maatschappelijk draagvlak voor fuserende en steeds groter wordende ziekenhuizen lijkt overigens af te nemen. De ACM toetste wat de gevolgen zijn van de fusie voor de concurrentie. Aandacht voor de patiënt of bestuurbaarheid zijn daarbij volgens veel ondervraagden een probleem.

Bekijk meer over Nederlandse ziekenhuizen in ons dossier Ziekenhuis Top 100