ADD vaak pas op latere leeftijd ontdekt: ‘Deze kinderen ‘lijden’ in stilte’
ADD, ook wel bekend als de stille versie van ADHD, wordt vaak pas laat ontdekt. Dat maakt het voor volwassenen, die al een heel leven achter de rug hebben, moeilijk om hiermee om te gaan.
Iemand met ADD is vaak rustig, afwezig en dromerig. Dat is dan ook de reden dat ADD vaak later wordt opgemerkt, denkt Margo Matse oprichter van ADD coaching en ADD coach voor volwassenen. ,,Op de basisschool gaat de aandacht van leraren naar leerlingen die druk zijn en storend gedrag vertonen, niet naar de rustige kinderen die vaak wegdromen, hun werk niet af krijgen en vaak instructies missen.
ADD is volgens wetenschappers een neurobiologische stoornis en bestaat uit een verzameling symptomen waarvan de oorzaak in 75 procent van de gevallen erfelijk bepaald is. Iemand met ADD is vaak dromerig, snel afgeleid en heeft concentratieproblemen. Andere veelvoorkomende symptomen zijn: rusteloosheid, vergeetachtigheid, stemmingsschommelingen en overgevoeligheid voor beeld en geluid. ADD wordt vaak pas ontdekt naarmate iemand ouder wordt en er steeds meer verantwoordelijkheden bijkomen in het leven.
Rustige en introverte mensen
,,Pas in 2005 verscheen de eerste wetenschappelijke informatie over ADD”, vertelt Karin Windt, voorzitter van de stichting ADD Nederland en oprichter van een informatieplatform over ADD. ,,Daarvoor was het type ‘druk en aanwezig jongetje’ een welbekend fenomeen, mede door boeken van bijvoorbeeld Dick Trom.” ADD valt volgens Windt minder snel op. ,,Het zijn dikwijls rustige en introverte mensen. Zij zijn zeker wel sociaal, maar functioneren beter in kleiner gezelschap.”
Kinderen met ADHD zijn beter in staat zichzelf te uiten, vallen daardoor meer op en krijgen meer aandacht
Matse kreeg zelf tien jaar geleden, op haar veertigste, de diagnose ADD, nadat eerst haar dochter werd gediagnosticeerd. Zij denkt dat er meer aandacht naar ADHD’ers ging omdat dat ‘lastige’ kinderen zijn. ,,Daarom was er meer urgentie, maar je kunt je afvragen of dat wel zo is. Kinderen met ADHD zijn beter in staat zichzelf te uiten, vallen daardoor sneller op en krijgen automatisch meer aandacht. Je zou kunnen zeggen dat kinderen met ADD ‘lijden’ in stilte. Niemand heeft door dat zij ook aan het worstelen zijn, toch is dat wel zo: iemand met ADD loopt vaak op zijn tenen en heeft meer moeite om mee te komen.”
Wel of geen diagnose
Volgens Matste is het regelmatig zo dat mensen zichzelf diagnosticeren. ,,Zij gaan zelf op zoek naar informatie. Als je merkt dat jij vaak harder moet werken en meer tijd kwijt bent dan je collega’s om hetzelfde resultaat te bereiken dan valt dat op.” ADD’ers hebben meer tijd nodig om informatie te verwerken, legt Windt uit: ,,Dat kost iemand met ADD simpelweg iets meer tijd dan de meeste andere mensen.” Windt, zelf ook ADD’er, weet nu dat ze informatie eerst even moet laten bezinken. ,,Maar deze zelfkennis had ik nog niet als kind en daarom werd ik op school gemakkelijk over het hoofd gezien.”
ADD’ers hebben meer tijd nodig om informatie te verwerken
Bij de start van de zoektocht naar wat er met haar dochter aan de hand was vielen voor Matse de nodige puzzelstukjes op hun plek. Zij herkende zich in meer dan 80 procent van de kenmerken van ADD. ,,Alles viel op zijn plek. Alleen dan ben je er nog niet. Je staat vervolgens voor de keus of je wel of geen diagnose wil. Wel of geen label heeft volgens haar voor-en nadelen. Het medische traject, via de huisarts een doorverwijzing, de diagnose en eventueel medicatie en groepstherapie wordt grotendeels vergoed. Als je geen diagnose wilt maar wel coaching of een training wilt volgen dan moet je dit zelf bekostigen.” Matse merkt ook op dat het belangrijk is om met het label niet te gaan leven naar je diagnose. ,,Je bent een mens in ontwikkeling, zet jezelf niet vast in een hokje.”
Omgevingsfactoren
Daarnaast is het voor de een makkelijker om te leven met ADD dan voor de ander. ,,Je bent tenslotte meer dan je ADD, ook je karakter en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol”, zegt Matse. ,,Groei je op in een beroerd gezin dan kan het nog lastiger zijn je te ontwikkelen naar je kunnen, terwijl je als je geboren wordt in een ‘goed’ gezin je daar wellicht meer ruimte krijgt en er wordt meegedacht over hoe jij zo goed mogelijk kunt functioneren, niet alleen thuis, maar ook op school.”
Durf je kwetsbaarheden te tonen en bespreekbaar te maken
Windt denkt dat het belangrijk is om je kwetsbaarheden te durven tonen en bespreekbaar te maken. ,,Zo heb ik het zelf voor een groot deel weten op te lossen.” Windt nu 44, was 25 toen ze naar de GGZ ging met vragen, de officiële diagnose volgde een paar jaar later. ,,Het is belangrijk om eventuele schaamte te laten varen en jezelf open te stellen wanneer je even dreigt vast te lopen. Voordeel van volwassen zijn is dat je die momenten ziet aankomen, mits je eerlijk bent tegenover jezelf.” Daarnaast geeft Windt als tip mee om minder vaak toe te geven aan de normen van de samenleving om overbelasting te voorkomen: ,,Kijk in plaats daarvan naar wat voor jou het beste is.”
Het is belangrijk niet te snel het label van ADD op te plakken, waarschuwt Matse. ,,Het kan best zijn dat je jezelf herkent in veel van de symptomen die horen bij ADD, maar dat betekent niet dat de diagnose altijd van toepassing is. Iedereen heeft tenslotte weleens concentratieproblemen en last van uitstelgedrag. Er is pas sprake van een stoornis als je er gestoord van wordt.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM14
Menstruatiepijn kleinzerig gezeur? Jonge generatie ziet dat anders
Menstruatiecoach, menstruatieverlof, menopauzebeleid. Het lijkt erop dat de typische ‘vrouwenproblemen’ die op de werkvloer lang werden weggewuifd eindelijk serieus worden genomen. Maar waarom nu pas? -
PREMIUM
Ouders en kinderen ‘met rugzakje’ beter in hun vel dankzij opgepluste buitenschoolse opvang in Zutphen
Sinds kort is Zutphen een buitenschoolse opvang rijker die ook ruimte en begeleiding biedt aan kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Op deze manier hoeven Zutphense ouders hun kinderen minder snel naar specialistische centra verder weg te brengen. Maar de extra hulp brengt ook rust in gezinnen, zo merkt moeder Linda van Dreunen al na twee weken. -
Een boek voor alle kinderen die zich anders voelen
EINDHOVEN - Meer dan 1000 scholieren gaf ze les in de 40 jaar dat ze als leerkracht voor de klas stond op Basisschool De Handreiking, tot 1993 Bassischool Heesterakker. Zeven jaar geleden ging Bernadette Winters-Houben met pensioen, maar haar hart ligt nog altijd bij de kinderen in de basisschoolleeftijd. Een bijzondere plek is er voor die leerlingen die zich anders voelen dan hun klasgenootjes. Zij inspireerden haar het verhaal ‘De Bijzondere Kinderen van ons Dorp’ te schrijven. In het boekje, dat in kleine oplage in eigen beheer is uitgegeven, staan anderszijn, vriendschap en acceptatie centraal. -
Voor het eerst apenpokkenvirus vastgesteld bij een kind
Het apenpokkenvirus is in Nederland voor het eerst bij een kind vastgesteld. Het gaat om een kind in de basisschoolleeftijd, zegt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe het kind het virus heeft opgelopen, is nog niet bekend. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
WHO: Europa, stop met ‘ik eerst’ en koop niet massaal apenpokvaccins in
Europese landen moeten niet massaal vaccins inkopen tegen de apenpokken. Dat zegt Hans Kluge, de regionale directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie. ,,Dat was een fout uit de coronatijd.” -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
22 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerYvonne Boef-van Dijk
Guus Blenke
angelique parasol
Nieuwkamp
Anoniem