Volledig scherm
PREMIUM
Cathelijne Wildervanck geeft workshops aan mensen met ADHD. © GUUS SCHOONEWILLE

‘ADHD hoeft niet gefikst te worden’: 7 tips om de drukte de baas te blijven

Mensen met ADHD of ADD lopen tegen allerlei problemen aan. In de workshop Hoe haal je het úit je hoofd? leert Cathelijne Wildervanck, directeur van ADHD Nederland, hoe je beter omgaat met een aandachtstoornis. Dit zijn haar tips.

1. Laat niemand voor jou bepalen wat normaal is
Cathelijne Wildervanck: ,,Mensen met ADHD of ADD moeten voortdurend voldoen aan de verwachtingen en eisen van anderen en daar kunnen ze niet aan beantwoorden. Vaak krijgen ze te horen: ‘Kom jij vaak te laat? Dan moet je beter plannen en op tijd van huis gaan.’ Maar dat kúnnen ze nou juist niet, zo gestructureerd leven. Hoe harder iemand probeert te voldoen aan wat de wereld van hem vraagt, hoe drukker hij het in zijn hoofd krijgt. En dan ontstaat een vicieuze cirkel.

  1. Zo is het op de corona-cruise, waar ook Nederlanders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’
    PREMIUM
    video

    Zo is het op de corona-crui­se, waar ook Nederlan­ders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’

    Op cruiseschip The Diamond Princess, dat momenteel voor de kust van Japan ligt, is de hoogste infectiegraad van het coronavirus ter wereld bereikt. Bij 355 mensen is er besmetting met het virus vastgesteld, wat betekent dat bijna 10 procent van de 3711 personen aan boord besmet is. Lang niet iedereen aan boord is getest. Op het schip zitten ook vijf Nederlanders, die niet besmet zouden zijn.