Volledig scherm
© anp

'Advies borstvoeding moet in basispakket'

Ruim 80 procent van de moeders start na de geboorte met borstvoeding, maar na zes maanden is de helft al afgehaakt. Dat moet anders, vindt het Platform Borstvoeding.

Quote

Wij zien dat er drempels zijn die je weg kunt nemen, zodat vrouwen niet hoeven te stoppen

Hester Rippen, voorzitter Landelijke borstvoedingsraad

Vrouwen stoppen volgens het platform, waarin belangenorganisaties samenwerken, vaak niet met borstvoeding omdat ze dat willen. Maar bijvoorbeeld omdat het veel pijn doet. Goede begeleiding en vergoeding van borstvoedingshulp in het zorgpakket kunnen een wereld van verschil betekenen, menen zij.

Gisteren presenteerden de clubs hun pleidooi aan de zorgcommissie in de Tweede Kamer. ,,Wij zien dat er drempels zijn die je weg kunt nemen, zodat vrouwen niet hoeven te stoppen", zegt voorzitter Hester Rippen van de Landelijke borstvoedingsraad. ,,Zo kan het vergoeden van goede lactatiekundige zorg (hulp bij borstvoedingsproblemen, red.) een hoop problemen oplossen. Vaak zijn één of twee consulten daarvoor al voldoende."

Werkvloer
Maar er moet ook meer aandacht komen voor het geven van borstvoeding op de werkvloer. ,,Er bestaan al afspraken met werkgevers over de aanwezigheid van een kolfruimte. Ook moeten vrouwen tijd en ruimte krijgen, maar die open sfeer is nog lang niet altijd aanwezig.'' De organisaties worden door critici soms bestempeld als de 'borstvoedingsmaffia'. Zelf ontkennen ze vrouwen borstvoeding door de strot te willen drukken.

Borstvoeding zou simpelweg de beste voeding zijn voor een kind. Zo zouden kinderen die langere tijd borstvoeding hebben gehad, minder infecties en kans op overgewicht of diabetes op latere leeftijd hebben en ook slimmer zijn.

Voorzichtig
De Tweede Kamer reageert voorzichtig op het voorstel van het platform om de hulp in het basispakket te stoppen. ,,De vraag is, moet dit uit het pakket worden betaald of gewoon via de consultatiebureaus worden geregeld?" vindt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. ,,Het is vooral een uitvoeringsprobleem, waar je slim naar moet kijken."