Volledig scherm
Een kraamverzorgster zorgt voor een pasgeboren baby. © anp

Advies: kraamzorg kan met minder uren toe

Kraamzorg kan in het basispakket blijven, maar voortaan mogen niet méér uren worden verleend dan noodzakelijk is. Dat staat in een langverwacht advies aan zorgminister Edith Schippers.

Volledig scherm
© anp

Maatwerk is het toverwoord. Als een gezin voldoende op weg is geholpen, is kraamzorg al snel overbodige luxe en kan het aantal uren alsnog behoorlijk worden teruggeschroefd. Tegelijkertijd moet bij een kritieke situatie extra kraamzorg geen enkel probleem meer zijn.

Het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg, waarin de huidige richtlijnen staan, is volgens adviseur Zorginstituut Nederland achterhaald en te weinig flexibel. De werkwijze heeft een opfrisbeurt nodig, zodat beter kan worden bepaald hoeveel en welke kraamzorg moeder en kind nodig hebben.

Nu is maximaal 80 uur zorg mogelijk, verdeeld over ten hoogste 10 dagen. Het standaard aantal uren kraamhulp ligt echter op 49, vaak bepaald door de verloskundige. De kraamverzorgende moet in die tijd meerdere taken vervullen. Hij of zij begeleidt en verzorgt de moeder en het kind, geeft voorlichting over hygiëne, (borst)voeding, slaap-waakritme en geeft instructie om wiegendood te voorkomen.

Basispakket

Van alle gezinnen met een nieuw kindje maakt 95 procent gebruik van kraamzorg. Een derde van alle zwangere vouwen bevalt thuis. En de meesten die poliklinisch of in een geboorte- of kraamhotel bevallen, gaan al snel naar huis. Kraamzorg komt dus in bijna alle gevallen goed van pas.

Toch zien veel burgers kraamzorg niet als onderdeel van het basiszorgpakket, omdat het niet gaat om een ziekte. Zorginstituut Nederland noemt de hulp echter noodzakelijk. ,,Als die voor eigen rekening komt, kan dit leiden tot het niet afnemen van deze zorg met alle risico's van dien."