Volledig scherm
Exterieur van het hoofdkantoor van Achmea. © anp

Advies: mensen ga weg bij het Zilveren Kruis

Mensen, ga weg bij Zilveren kruis. Dat advies geven FNV, cliëntenorganisaties en ouderenbonden aan gebruikers van wijkverpleging in Utrecht. Reden voor het opvallend advies is een omstreden proef van de zorgverzekeraar.

Quote

Maar ik hoop dat mensen goed nadenken voor ze dit soort stappen zetten. Tachtig procent houdt gewoon dezelfde zorgverle­ner

Christine Rompa

Zilveren Kruis wil per wijk zorgverleners aanwijzen die de voorkeur krijgen en het voortouw moeten nemen. Andere aanbieders krijgen minder betaald. De verzekeraar wil zo versnippering tegengaan.

De bonden en organisaties vrezen dat door de handelwijze van Zilveren Kruis mensen volgend jaar hun vertrouwde hulpverleners kwijtraken.

Voorwaarden
Verzekeraars VGZ, CZ en DSW hebben al aangegeven de Utrechtse verzekerden tegen vergelijkbare voorwaarden over te willen nemen. De grootste thuiszorgorganisatie Careyn garandeert de overstappers de zorg te blijven leveren zoals ze dat nu gewend zijn. Eerder deze maand verloor Careyn op formele gronden een rechtszaak tegen Zilveren Kruis om de pilot stop te zetten.

Zilveren Kruis wil niet ingaan op de oproep van de organisaties om bij haar weg te gaan. Woordvoerder Christine Rompa noemt het een goed recht van alle verzekerden om van verzekeraar te wisselen. ,,Maar ik hoop dat mensen goed nadenken voor ze dit soort stappen zetten. Tachtig procent houdt gewoon dezelfde zorgverlener.''

Stroomlijnen
Volgens Rompa groeit onder zorgaanbieders en verzekerden het begrip voor de pilot.De verzekeraar start op 1 januari met een drie jaar durende proef om de wijkverpleging te stroomlijnen. Nu zijn bijna zestig verschillende aanbieders actief.

Vanaf volgend jaar betaalt Zilveren Kruis nog maar aan één aanbieder per wijk het volle pond. De rest krijgt 75 procent van dat tarief. Dat moet ertoe leiden dat de voorkeursaanbieder de centrale spil in de zorgverlening wordt. Nu werkt de versnippering volgens de verzekeraar niet in het voordeel van de patiënt.

Quote

Een andere verzeke­raar kiezen, is de enige mogelijk­heid iets te doen. Ik adviseer mensen zeker dat te overwege

Marthijn Laterveer

Bezwaren
De huidige marktleider Careyn heeft vijf van de achttien Utrechtse wijken toegewezen gekregen. Nieuwkomer Buurtzorg mag er tien voor haar rekening nemen. Huisartsen, ziekenhuizen en belangenorganisaties vrezen dat door de wijzigingen veel netwerken en contacten verloren gaan, ook als de proef mislukt.

Ook leven er principiële bezwaren tegen het verminderen van de keuzevrijheid voor patiënten en zijn er zorgen over verlies van gespecialiseerde wijkverpleging. Bij onder meer het St. Antonius Ziekenhuis bestaat de vrees dat patiënten die nu thuis behandeld kunnen worden, straks daarvoor weer naar het ziekenhuis moeten.

Cliëntenorganisaties 
,,Een andere verzekeraar kiezen, is de enige mogelijkheid iets te doen. Ik adviseer mensen zeker dat te overwegen,'' zegt coördinator Marthijn Laterveer van het platform van cliëntenorganisaties LOC Zeggenschap in de Zorg uit Utrecht. Ook ANBO-voorzitter en oud-huisarts Joop de Bruin raadt mensen aan over te stappen.

Cor de Beurs van FNV Zorg en ook diverse zorgverleners in de stad raden aan Zilveren Kruis vanwege de proef te verlaten, maar willen dat omwille van hun relatie met de verzekeraar niet hardop zeggen.Zilveren Kruis, voorheen Agis, is met 140.000 verzekerden van oudsher marktleider in de stad. Zo'n 2600 klanten van hen ontvangen wijkverpleging.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement