Volledig scherm
Illustratie © ThinkStock

Al 350 besmettingen salmonella-zalm geteld

Minimaal 350 Nederlanders zijn de afgelopen tijd ziek geworden door de gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekend. Alle zalmproducten die besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson, zijn inmiddels uit de winkels gehaald.

Een woordvoerder van het RIVM verwacht dat het aantal geïnfecteerden nog flink zal stijgen. 'Er zit meer in de pijplijn, omdat steeds meer mensen erover horen en zich melden. Het is een flinke uitbraak in Nederland.'

In de Verenigde Staten raakten nog eens minimaal 85 mensen besmet, meldden de Amerikaanse gezondheidsdiensten woensdag. Tien van hen belandden in het ziekenhuis. In Nederland stond de teller toen op 200 infecties. Niemand is aan de bacterie overleden.

De met salmonella besmette zalm van Foppen komt vermoedelijk uit de Griekse vestiging van het bedrijf. Zowel in de Nederlandse als de Griekse fabriek ligt de productie voorlopig stil. D66 ziet in het akkefietje reden voor de regering om misschien eens na te denken over actie richting consument over het veilig bereiden van zalm. Ook denkt Kamerlid Gerard Schouw aan een sticker op de producten om te waarschuwen voor salmonella.