Volledig scherm
Bestuurders John Taks, Sjarlot Kooi en Pier Eringa (vlnr)van het ASz krijgen de bij de eerste plaats ho- rende glazen plaat uit handen van AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink © Shody Careman

Albert Schweitzer Ziekenhuis opnieuw de beste

ZiekenhuistestHet Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht mag zich opnieuw een jaar lang het beste ziekenhuis van het land noemen. Het ziekenhuis eindigt bovenaan in de AD Ziekenhuis Top 100, die morgen verschijnt.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Het ASZ haalt op bijna alle 33 onderzochte onderdelen de maximale score. De AD Ziekenhuis Top 100 is gebaseerd op medische informatie over de kwaliteit van operaties, behandelingen, verpleging en veiligheid in het ziekenhuis.

In het elfjarig bestaan van de top 100 is het niet eerder voorgekomen dat een ziekenhuis 2 jaar achter elkaar op nummer 1 staat.  Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft wel 2 keer de toppositie gehaald, maar niet twee jaar achter elkaar.

'We zijn ontzettend blij en trots op deze prestatie en op ons personeel,' zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa. 'Na de winst van vorig jaar was het de uitdaging om goed te blijven scoren. Dat is gelukkig gelukt.'

Het ziekenhuis kreeg dankzij de nummer-1-positie vorig jaar veel complimenten maar ook kritische patiënten. 'En terecht: patiënten mogen veel van ons verwachten, maar er worden nu eenmaal af en toe fouten gemaakt. Daar leren we van om het nog beter te doen.'

Ervaring
ASZ scoort hoog omdat het over de hele linie goede resultaten haalt, net als vorig jaar. Met sommige ingrepen, zoals operaties voor darmkanker en borstkanker en het implanteren van pacemakers, heeft het ziekenhuis zeer veel ervaring door de operaties honderden keren per jaar uit te voeren. En dat is goed: hoe meer ervaring hoe beter de resultaten. Ook met pijnbestrijding scoort ASZ goed: er zijn heel weinig patiënten met ernstige pijn.

Eringa verwacht dat ziekenhuizen zich steeds verder zullen specialiseren en gaan samenwerken. 'Alleen dan kan je bij veel ingrepen voldoende ervaring opdoen en dat komt de patiënt ten goede.' Het Albert Schweitzer heeft daarom al besloten om te stoppen met operaties voor maagkanker en blaaskanker. Die ingrepen vonden te weinig plaats om ervaren in te raken. 

Het ziekenhuis viert de overwinning vandaag met gebak voor persoon, patiënten en bezoekers.