Volledig scherm
© Thinkstock

Alcohol dodelijker dan tabak, vooral bij vrouwen

Hevig drinken is dodelijker dan roken en dat geldt zeker voor vrouwen, suggereert een nieuwe Duitse studie waarover de Daily Mail bericht.

Alcoholverslaafden sterven 20 jaar eerder dan de gemiddelde persoon, dit betekent dat ze een kortere levensduur dan rokers hebben. Duitse onderzoekers bestudeerden data van 149 volwassenen gedurende 14 jaar. Het sterftecijfer bij alcoholverslaafde vrouwen ligt 4,6 keer hoger dan gemiddeld. Dat van mannen is dubbel zo hoog dan bij geslachtsgenoten die niet verslaafd zijn. Dit onderzoek is baanbrekend omdat het de impact van een alcoholverslaving gedurende een lange periode bestudeert.

De mannen van het onderzoek stierven gemiddeld op hun 58ste, de vrouwen op hun 60ste, dit is gemiddeld 20 jaar eerder dan bij de rest van de bevolking. Niemand van de deelnemers had de normale leeftijd van levensverwachting bereikt.

Gevaarlijk product
Volgens professor Ulricht John tonen de resultaten aan dat drinken vaker een vroegtijdige dood veroorzaakt dan roken. Rokers sterven vaak aan een kanker die later in het leven voorkomt dan wanneer de gevolgen van een alcoholverslaving patiënten fataal worden. Drinken kan ook bijdragen tot ander risicovolle gedrag als roken, overgewicht en obesitas. 'Alcohol is een gevaarlijk product en zou geconsumeerd moeten worden binnen bepaalde richtlijnen', besluit John.