Volledig scherm
© Thinkstock

Alcohol tijdens puberteit verhoogt kans op verslaving

Mensen die beginnen te drinken tijdens hun puberteit hebben meer kans om later verslaafd te raken, waarschuwen onderzoekers. Ouders die menen dat het gecontroleerd toelaten van alcohol kinderen leert verantwoord te drinken, hebben het mis.

Het onderzoeksteam van de universiteit van Heidelberg in Duitsland bestudeerde de drinkgewoonten van 283 jonge volwassenen. Ze hielden bij in welke fase van de puberteit ze hun eerste drankje opnamen, dan peilden ze naar hun drinkgedrag op hun 19de, 22ste en 23ste. Een gelijkaardig onderzoek werd ook bij ratten uitgevoerd.

Gevaarlijke gevolgen
Professor Miriam Schneider zegt dat de meeste tieners hun eerste alcoholische drankje tijdens de puberteit drinken. 'Beide studies onthulden dat de mensen die alcohol voor het eerst tijdens de puberteit consumeerden later meer en regelmatiger drinken dan degenen die na de puberteit ermee beginnen. Veranderingen in het brein kunnen dit verband verklaren. Tijdens deze belangrijke levensfase kunnen drugs of alcohol nog schadelijker zijn voor het brein dat zich nog ontwikkelt. Dit kan zelfs leiden tot aandoeningen als schizofrenie of een verslaving.'  

Uitstellen
Haar collega professor Rainer Spanagel voegt daar aan toe: 'De puberteit is een fase waarin het beloningssysteem van de hersenen belangrijke functionele veranderingen ervaart. Daardoor is het erg gevoelig aan elke vorm van belonging, zeker wat drugs betreft.' Eerder onderzoek van professor Aric Sigman toonde aan dat alcohol schadelijker is voor het jonge brein en lichaam. Deze studies bewijzen dat hoe jonger een kind leert drinken, hoe groter de kans is dat hij of zij een alcoholverslaafde wordt. Daarom raadt hij aan dat ouders hun kinderen zo laat mogelijk laten kennismaken met alcohol. Zelfs in  kleine hoeveelheden kan het effect van alcohol op het brein lang duren, dit blijft zich namelijk lang ontwikkelen nadat het lichaam volwassen is geworden.

Onthouding = best
'Het is verkeerd te geloven dat door kleine hoeveelheden alcohol te geven aan kinderen ze zullen leren op een verantwoorde manier te drinken. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat alcohol op jonge leeftijd de hersenen programmeert om er meer van te genieten.' Een alcoholvrije jeugd is de veiligste optie, aldus experts.