Volledig scherm
© anp

Antibraakmiddel eist 100 tot 150 levens

In Nederland overlijden jaarlijks mogelijk 100 tot 150 mensen na het gebruik van het antibraakmiddel Domperidon. Dit concluderen twee vooraanstaande wetenschappers op basis van hun onderzoeken naar een plotselinge hartdood. Farmaceut Johnson & Johnson bestrijdt de relatie tussen sterfgevallen en het medicijn, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Voor het eerst spreken de Nederlandse epidemiologen Miriam Sturkenboom en Sabine Straus zich uit over de mogelijke sterfgevallen na gebruik van Domperidon. Straus is betrokken bij het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Europese toezichthouder op medicijnen (EMA). 'Ik kom uit op 100 tot 150 mogelijke sterfgevallen per jaar', stelt ze op basis van haar en Sturkenbooms onderzoek uit 2005.

In Nederland gaat Domperidon zonder recept bij de apotheek over de toonbank. In andere landen is het wegens het gevaar voor hartfalen verboden of alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

De wetenschappers bestudeerden in 2005 de dossiers van bijna achthonderd patiënten die aan een hartstilstand overleden. Zij bekeken welke medicijnen de patiënten gebruikten. Domperidon was een van die medicijnen. 'De kans dat iemand die dit middel slikt een plotselinge hartstilstand krijgt, is bijna vier keer groter dan bij mensen die het niet gebruiken', zegt Straus, die op het onderzoek promoveerde.

Volgens hoogleraar Sturkenboom van het Erasmus Medisch Centrum, die in 2010 een vervolgonderzoek deed naar Domperidon, is het risico op hartfalen bij doseringen hoger dan 30 milligram zelfs elf keer groter.

Fabrikant Johnson & Johnson bestrijdt de conclusies. Het bedrijf stelt dat een direct verband tussen het medicijn en het overlijden niet is bewezen.

Voor een uitgebreid artikel zie het AD van vandaag