Het roze fantasiepersonage van de Prik!-app bezoekt eerst de dokter, die stuurt het monstertje door naar de prikpoli in het ziekenhuis.
Volledig scherm
Het roze fantasiepersonage van de Prik!-app bezoekt eerst de dokter, die stuurt het monstertje door naar de prikpoli in het ziekenhuis. © iTunes - iPad schermafdruk

App met roze monstertje neemt prikangst weg bij kinderen

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht heeft een app laten maken om kinderen van drie tot negen jaar spelenderwijs voor te bereiden op bloedafname. Uit onderzoek van initiatiefneemster Karen de Vooght blijkt de Prik!-app te doen wat ze belooft: angst wegnemen bij kinderen. ,,De prik gaat gebeuren, maar de app geeft kinderen controle en dat werkt. En stiekem helpt het ouders ook'', zegt De Vooght.

De Prik!-app laat je steeds keuzes maken: de gebruiker heeft de controle. Ondertussen leer je hoe bloedprikken in zijn werk gaat.
Volledig scherm
De Prik!-app laat je steeds keuzes maken: de gebruiker heeft de controle. Ondertussen leer je hoe bloedprikken in zijn werk gaat. © iTunes - iPad schermafdruk
Quote

Het is belangrijk kinderen te informeren en het gevoel te geven dat zij de controle hebben. Afleiding alleen is niet meer voldoende

Karen de Vooght, laboratoriumspecialist

In de app moet een roze fantasiefiguurtje naar het ziekenhuis voor bloedafname. Stap voor stap kunnen kinderen het beestje door het ziekenhuisbezoek loodsen en wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

De app draait er niet omheen dat een prik niet fijn is, maar het gaat erom dat een kind leert wat het kan doen om de prik prettiger te maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een ouder op schoot te kruipen, een liedje te zingen of televisie te kijken. Populair is ook de lokaal verdovende lidocaïne-spray die vanwege de geur 'bananenspray' wordt genoemd.

Afleiding alleen niet voldoende
Karen de Vooght, laboratoriumspecialist van het UMC Utrecht waarvan het WKZ onderdeel is, onderzocht de effecten van de Prik!-app bij 180 kinderen. De kinderen werden verdeeld over drie groepen van elk zestig kinderen. Eén groep speelde voorafgaand aan het bloedprikken het computerspelletje Angry Birds ter afleiding. De tweede groep doorliep de Prik!-app. De derde groep onderging als controlegroep het onderzoek zonder apps.

In vergelijking met de controlegroep daalde de pijnscore in beide app-groepen, maar overduidelijk meer bij de kinderen die de Prik!-app hadden gebruikt. ,,Dat onderstreept de toegevoegde waarde van informeren en kinderen het gevoel geven dat zij de controle hebben. Afleiding alleen is blijkbaar niet voldoende'', verklaart De Vooght.

Enthousiaste ontvangst
Dagelijks worden ongeveer 150 kinderen in het WKZ geprikt. Soms moeten er buisjes bloed worden afgetapt uit de arm en soms krijgen zij een vingerprik. Ook andere hulpverleners die kinderen prikken, zoals bijvoorbeeld bij consultatiebureaus, zijn volgens De Vooght enthousiast. ,,De app doorloopt het protocol van het WKZ, maar dat komt voor 95 procent overeen met de protocollen in andere ziekenhuizen'', zegt ze. Of ze overal de populaire 'bananenspray' hebben, durft ze niet met zekerheid te zeggen. ,,En misschien noemen ze die ergens anders wel 'toverspray'.''  

De app is gratis en voorlopig alleen beschikbaar voor tablets (Android / iOS). De app werd ontwikkeld in samenwerking met Monkeybizniz.

Aan het eind moet je de gebeurtenissen in de goede volgorde zetten.
Volledig scherm
Aan het eind moet je de gebeurtenissen in de goede volgorde zetten. © iTunes - iPad schermafdruk