Volledig scherm
Knoopbatterijen. © Thinkstock

Artsen: Ingeslikte knoopbatterij levensgevaarlijk

Ouders van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk dit kan zijn voor het kind. Steeds vaker brandt zo'n plat batterijtje een gat in de slokdarm. Dit kan leiden tot blijvend letsel en in een enkel geval tot de dood. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website van het magazine Medisch Contact.

Volgens de kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann kan een batterij die vastzit in de slokdarm leiden tot afsterving van weefsel (necrose). Dat wordt onder meer veroorzaakt door het afgeven van stroom en het lekken van chemicaliën uit het batterijtje.

Ernstige beschadigingen
,,Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur", zeggen de artsen.

Smit en Kindermann stellen vast dat het aantal incidenten met ingeslikte knoopbatterijen de laatste vier jaar sterk is toegenomen. Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, vermoeden de kinderartsen. Het zijn apparaten zonder kindveilige sluitingen.

Klepjes
De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijft dat er 224 meldingen zijn binnengekomen van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt tussen oktober 2011 en februari 2014. Het gaat iedere keer om kleine kinderen, jonger dan zes jaar. Bij 21 van hen moest de batterij uit de slokdarm verwijderd worden.

Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, vermoeden de kinderartsen. Het zijn apparaten zonder kindveilige sluitingen. De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

  1. Vertrekkend oncoloog in tranen: ‘Van Weel-Bethesda Ziekenhuis was toch een beetje mijn kindje’
    PREMIUM

    Vertrek­kend oncoloog in tranen: ‘Van Weel-Bethesda Ziekenhuis was toch een beetje mijn kindje’

    Oncoloog en bestuurder Paul van der Velden was 35 jaar lang hét gezicht van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Onder zijn leiding groeide het streekziekenhuis uit tot een van de beste medische instellingen van deze regio en nam het aantal medisch specialisten toe van 7 naar 112. Vorige week nam de 69-jarige bestuurder afscheid van zijn ziekenhuis. Als hij daar aan terugdenkt, wordt hij emotioneel. ,,Het was toch een beetje mijn kindje’’, zegt hij terwijl de tranen in zijn ogen schieten.