Volledig scherm
© anp

Artsen: preventief onderzoek vaak helemaal niet nodig

Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor de risico's van preventieve medische onderzoeken. Bodychecks maken gezonde mensen vaak onnodig ongerust en kunnen zelfs gevaarlijk uitpakken.

Bijlage

De KNMG wil dat patiënten zich bewust worden van de nadelen van totale bodychecks nu dokters steeds vaker ongeruste patiënten op hun spreekuur krijgen. Vandaag verschijnt een brochure die patiënten waarschuwt voor de nadelen.  

Volgens huisartsen en specialisten stellen de onderzoeken 'van-top-tot-teen' in Duitsland en België vaak onterecht gerust: een paar maanden later kan iemand wél een tumor hebben. Bovendien levert het onderzoek vaak een vage uitslag op die de patiënt onterecht bang kan maken. In veel gevallen blijkt uit vervolgonderzoek dat er niets aan de hand is.  

Overbehandeling
Aan dat vervolgonderzoek kleven ook nog eens risico's, stellen de dokters. Zo kan een darmonderzoek tot complicaties leiden, in zeldzame gevallen zelfs met fatale afloop. En er is kans op overbehandeling: zo kan iemand meer last hebben van de bestrijding van prostaatkanker dan van de langzaam groeiende tumor zelf.  

Volgens artsen is screenen pas zinvol als er reden is voor zorgen, bijvoorbeeld een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. In Nederland zijn totale bodyscans alleen toegestaan als er aanleiding voor is: klachten bijvoorbeeld.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overweegt de scans vrij te geven, maar de Gezondheidsraad is daar tegen, net als de artsen. Onder meer omdat het nut van de scans niet vaststaat en de zorgkosten omhoog gaan.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?