Volledig scherm
© anp

Autisten-klas is een succes

Scholen hebben een nieuwe manier gevonden om met het groeiend aantal zorgleerlingen om te gaan. Ze richten speciale klassen op voor autistische kinderen. De auti-klassen zijn populair en zitten steevast vol. Inmiddels is er ook een adhd-klas.

Deze klassen hebben minder leerlingen, wisselen niet elke les van leraar of lokaal en hebben docenten die gespecialiseerd zijn in het werken met autisten.

Scholenkoepel VO-raad signaleert de trend. 'Door de komst van passend onderwijs zullen er steeds meer van dit soort klassen komen', aldus de woordvoerder.  

Zorgleerlingen
Scholen zijn sinds de invoering van de wet op passend onderwijs (op 1 augustus) verplicht meer kinderen met een beperking les te geven. De onderwijsinstellingen krijgen hier extra geld voor en maken regelmatig de keuze om een aparte klas op te richten voor deze zorgleerlingen. Met name voor autistische kinderen werkt dit goed.  

Een prima ontwikkeling, stelt de VO-raad. 'Maar passend onderwijs moet niet een goedkope vorm van speciaal onderwijs worden. De afweging moet steeds zijn: wat is het beste voor deze leerling?'  

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is zeer te spreken over de autisme- of structuurklassen: 'Speciale klassen voor jongeren met autisme zijn een fraai voorbeeld van passend onderwijs.'