Volledig scherm
Babyvoeding met rijst wordt steeds populairder omdat ze geen gluten bevat.

'Babyproducten met rijst bevatten te veel arsenicum'

In babyvoeding met rijst zit veel meer arsenicum dan wettelijk is toegestaan. Dat schrijft dagblad Trouw. Voedselwaakhond NVWA grijpt echter pas in als de norm met 20 procent wordt overschreden, vanwege zogeheten meetonzekerheden.

Onder andere in rijstwafels en rijstbloem voor baby’s, producten die steeds populairder worden omdat ze geen gluten bevatten, blijkt een hoog gehalte van het giftige arsenicum te zitten. Dat ontdekte de Nederlandse afdeling van consumentenorganisatie Foodwatch die 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels liet testen door de universiteit van Belfast. Bij zes producten was het gehalte arsenicum hoger dan de toegestane waarde.

Arsenicum, of arseen, komt via het grondwater in de rijst terecht. Voor mensen is het zwaar giftig. Langdurige blootstelling aan deze stof kan kanker, hart- en vaatziekten en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken.

Volgens toxicoloog Martin van den Berg is er geen reden tot paniek. ,,Mensen krijgen via grondwater al miljoenen jaren arsenicum binnen'', zo zegt hij in Trouw. ,,Zeker, het is kankerverwekkend. Daarom moet je in de buurt te blijven van de afgesproken norm. Ik denk dat de 20 procent overschrijding van de NVWA heel redelijk is.”