Volledig scherm
© anp

Begin zwangerschap cruciaal voor het kind

Vrouwen die in de eerste 12 weken van hun zwangerschap ongezond leven, brengen hun kinderen veel schade toe. Die hebben meer kans op overgewicht en hoge bloeddruk. Op latere leeftijd lopen ze ook een groter risico op hart- en vaatziekten.

Tot die conclusie komen de onderzoekers van de Generation R van het Erasmus MC. Generation R is een grootschalig bevolkingsonderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid onder 10.000 kinderen in Rotterdam.

Het is nu voor het eerst duidelijk dat er lichamelijke gevolgen zijn voor kinderen die door de ongezonde leefstijl van hun moeder slecht groeien.

'De groei van de foetus in de eerste fase van de zwangerschap blijkt veel belangrijker voor de ontwikkeling van het kind na de geboorte te zijn dan we tot nu toe hebben aangenomen', zegt hoofdonderzoeker en kinderarts Vincent Jaddoe van Generation R.

Gesprek met verloskundige
Volgens hem is het goed als vrouwen die zwanger willen worden, al voordat ze stoppen met de pil een gesprek aangaan met een verloskundige. In zo'n gesprek kunnen ze advies krijgen wat ze kunnen doen om gezond te leven of hoe ze hun gedrag moeten aanpassen.

Uit de onderzochte groep van Generation R rookt ongeveer 20 procent van de zwangeren en heeft meer dan 30 procent overgewicht.
'Het is goed dat wij als kinderartsen, gynaecologen en verloskundigen nadenken over wat we kunnen doen om moeders ervan bewust te maken hoe belangrijk het is dat zij gezond leven, juist in die allereerste fase van de zwangerschap', aldus Jaddoe.