Belangrijke doorbraak in onderzoek naar mazelen
De mazelen kunnen je niet alleen erg ziek maken, het virus kan ook ‘geheugenverlies van het immuunsysteem’ veroorzaken, waardoor het lichaam vergeet hoe het al bekende ziektes kan bestrijden. Daardoor kunnen mensen die de mazelen hebben gehad jarenlang vatbaar blijven voor aandoeningen die ze daarvoor wel konden overwinnen. Dat blijkt uit twee studies van Nederlandse, Amerikaanse en Britse onderzoekers.
,,De mazelen nemen in feite het vermogen weg (van het immuunsysteem, red.) om zichzelf efficiënt te beschermen’’, zegt dr. Michael Mina, epidemioloog aan de universiteit van Harvard en co-auteur van een van de studies, die donderdag werden gepubliceerd in de vakbladen Science en Science Immunology.
De bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van bloedstalen van 82 niet-gevaccineerde kinderen in een orthodox-protestantse gemeenschap in Nederland. Tijdens een mazelenepidemie in 2013 kregen 77 van de 82 kinderen de mazelen.
Onderzoekers in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland onderzochten bloedstalen van voor en na de infectie om de impact van de mazelen op het immuunsysteem te achterhalen. De focus lag daarbij in één studie op de antilichaampjes - de kleine eiwitten die zich aan virussen vasthechten - en in de andere studie op de witte bloedcellen, genaamd B-cellen, die de antilichaampjes produceren.
B-cellen
Wanneer het lichaam een nieuwe ziekteverwekker oppikt, maken B-cellen eiwitten aan die zich aan het virus vastklampen en het aan een ander eiwit geven ter vernietiging. B-cellen blijven deze antilichaampjes ook aanmaken nadat het virus overwonnen is, zodat het lichaam zich de ziekte ‘herinnert’, mocht ze ooit terugkeren.
Kinderen die getroffen werden door de mazelen verliezen echter veel van de B-cellen, die getraind zijn om al bekende infecties te herkennen, zo stelden de wetenschappers vast.
40 à 50 dagen na de infectie hadden de getroffen kinderen een nieuwe voorraad B-cellen aangemaakt die de verloren cellen moesten vervangen. Het is echter nog onduidelijk hoe effectief deze nieuwe B-cellen zijn in de aanpak van specifieke infecties. Dat is aanleiding voor verder onderzoek.
Mazelen zijn zoals de eerste tien jaar van een onbehandelde hiv-infectie, samengeperst in een paar weken
Antilichaampjes
De tweede studie concentreerde zich op de antilichaampjes zelf. Veel van deze antilichaampjes worden geproduceerd door beenmergcellen die langlevende plasmacellen worden genoemd. Ook die laatste worden vernietigd door de mazelen.
Uit het onderzoek bleek dat de kinderen tussen 11 en 72 procent van de totale diversiteit aan antilichaampjes verloren hadden. Het percentage was afhankelijk van de ernst van de mazelen-infectie.
,,Mazelen zijn zoals de eerste tien jaar van een onbehandelde hiv-infectie, samengeperst in een paar weken - dat is de aard van de schade op het immunologisch geheugen’’, aldus dr. Mina.
Immuunsysteem heropvoeden
Het immuunsysteem van mensen die de mazelen hebben gehad, moet opnieuw in contact gebracht worden met ziekteverwekkers uit het verleden om er opnieuw weerstand tegen op te bouwen.
,,Wat we in feite zagen was de heropvoeding van het immuunsysteem’’, aldus Mina. Hoewel de relatief gezonde Nederlandse kinderen deze tweede infecties konden overwinnen, kan het anders gaan voor ondervoede kinderen of kinderen wier immuunsysteem al verzwakt is, voegt hij eraan toe. ,,Gebombardeerd worden met veel infecties tegelijkertijd kan bijzonder verwoestend zijn.’’
Moraal van het verhaal: vaccineren
Vaccinatie tegen de mazelen elimineert het risico op besmetting met de mazelen nagenoeg volledig.
Patiënten die de mazelen kregen en wier immuunsysteem dus aangetast werd, dienen zich mogelijk opnieuw te laten vaccineren tegen ziektes waartegen ze in hun kindertijd al ingeënt werden, zoals polio. ,,Zich opnieuw laten vaccineren tegen polio lijkt misschien niet belangrijk in het Verenigd Koninkrijk of de VS, maar in Afghanistan (een van de weinige plaatsen waar de ziekte zich nog steeds verspreidt), wil je mogelijk wel opnieuw vaccineren’’, aldus Mina.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHemd van het lijf
Aus Greidanus is streng voor zichzelf: ‘Geen suiker, niet te veel zetmeel, veel groente’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Om de dag hardlopen door de weilanden, dat is bevredigend. Anders zou de spaghetti Aus Greidanus nog fataal worden, of de opperdoezers in goede jus. -
PREMIUM
Een op de vijf mensen heeft probleem bij poepen, deze arts helpt je: ‘Sommigen gaan de deur niet meer uit’
Poep: alleen kinderen praten er graag over. Voor veel volwassen is het een gênant onderwerp. Volgens specialisten van het Utrechtse Diakonessenhuis, dat sinds deze week een officieel poepcentrum heeft, is het tijd om onze ontlasting uit de taboesfeer te halen. Want maar liefst één op de vijf mensen heeft moeite met naar het toilet gaan. -
PREMIUMpoll
Kinderopvangcentra mogen niet-gevaccineerde kids weigeren: Dongense opvang doet het al
BREDA/DONGEN - Kinderopvangcentra mogen niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Een Kamermeerderheid steunt een plan daartoe van regeringspartij D66. -
PREMIUM9
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Vuist van bezorgde vader tegen anti-vaxxers: ‘Stop de gekkies, vaccinaties zijn fantastisch’
Zijn online petitie voor verplichte vaccinaties van kinderen op kinderdagverblijven werd vorig jaar 52.000 maal ondertekend, nu lanceert campagnestrateeg en vader Mark Thiessen het initiatief Nederland Vaccineert. Het doel: tegenwicht bieden tegen de alom aanwezige anti-vaccinatie lobby op internet.
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
PREMIUM20
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Piek griepgolf achter de rug
De griepepidemie lijkt na een piek weer wat teruggezakt. Afgelopen week bezochten 65 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten, meldt kennisinstituut Nivel. Een week eerder ging het nog om 103 op de 100.000 mensen.