Volledig scherm
Liesbet Lagae met de veelbelovende chip. "We weten 100% zeker dat hij werkt." Foto: Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

Belgische chip spoort binnen een kwartier kanker op

Via een simpele bloedstaal binnen een kwartier weten of je kanker hebt? Het Leuvense onderzoekscentrum Imec werkt aan een chip die dat mogelijk moet maken. Binnen drie tot vijf jaar kan het apparaatje op de markt komen, als de nodige fondsen worden gevonden.

De Leuvense wetenschapster Liesbet Lagae werkte met haar team vier jaar lang aan de chip, die kankercellen via het bloed kan opsporen. Europa financierde de ontwikkeling, met een beurs van 2 miljoen euro. ,,De chip kan op basis van één bloedstaal elke cel apart fotograferen. Dit zal op termijn leiden tot een apparaatje waarmee dokters binnen een kwartier kunnen zien of er kankercellen tussen zitten", legt Lagae uit. ,,Meer nog: binnen die tijdsspanne zal een arts ook kunnen zien of er al dan niet sprake is van uitzaaiingen. Verdere analyse zal dan kunnen uitwijzen over welke kanker het gaat, uitsluitsel kunnen geven over de te volgen therapie en kunnen zeggen of die zal aanslaan bij de patiënt."

Revolutie

Quote

Hiermee kunnen we levens redden

Een revolutie op het vlak van kankerdiagnose, dus. ,,Hoe sneller je kanker kan opsporen, hoe hoger de kans op genezing", zegt Lagae. ,,Momenteel moeten mensen soms wekenlang wachten op een diagnose. Liefst 90 procent van de kankerdoden, zo blijkt uit de statistieken, is het gevolg van een te late diagnose of omdat er uitzaaiingen waren."

De chiptechnologie is onlangs met succes getest op de bloedstalen van een erg beperkte groep patiënten. ,,We zijn nu volop bezig met het werven van nieuwe fondsen zodat we het product marktklaar kunnen maken en we een klinische studie bij een groot aantal patiënten kunnen uitvoeren", zegt Lagae. Die maakt zich sterk dat de chip binnen drie tot vijf jaar gecommercialiseerd kan worden. ,,Hiermee kunnen we levens redden."