Volledig scherm
© anp

Bestuurders in de zorg krijgen tonnen aan premies

Zorgbestuurders hebben in 2014 tonnen opgestreken aan ontslag- en vertrekpremies. Dat blijkt uit recent verschenen jaarverslagen van ouderen- en thuiszorginstellingen. De VVD, PvdA en CDA vragen de bestuurders af te zien van zulke 'exorbitant hoge' vergoedingen.

Quote

Midden in de grootste bezuini­gings­ope­ra­tie in de zorg ooit durven vertrekken­de bestuur­ders tonnen mee te nemen van hun instelling.

Gijs van Dijk van FNV

Bestuurder Maarten de Bloois van de kleine zorginstelling De Hanzeheerd uit Overijssel ontving met 300.000 euro de hoogste vertrekpremie uit 2014. De gouden handdruk neemt een flinke hap uit de jaaromzet van nog geen 11 miljoen euro.

Via de Wet normering topinkomens is sinds 2013 geregeld dat vertrekpremies in de publieke sector maximaal 75.000 euro mogen bedragen. Maar zorgbestuurders vallen niet onder die wet als hun contract van voor dat jaar dateert. ,,Midden in de grootste bezuinigingsoperatie in de zorg ooit durven vertrekkende bestuurders tonnen mee te nemen van hun instelling. Dat vind ik verwerpelijk,"  zegt Gijs van Dijk van vakbond FNV, die onderzoek doet naar de jaarverslagen.

Vertrekregeling
Constant van Schelven van de Rotterdamse thuiszorginstelling Aafje vertrok eind 2013 'in goed overleg'. Hij gaf gehoor aan een moreel appel van de Raad van Toezicht om van een deel van zijn riante vertrekregeling af te zien. Toch streek hij vorig jaar alsnog ruim 181.000 euro op en het einde van zijn wachtgeld is nog niet in zicht.