Wetenschappers ontdekten dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, onze hersencellen beschermt tegen beschadigingen.
Volledig scherm
Wetenschappers ontdekten dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, onze hersencellen beschermt tegen beschadigingen.

'Bier beschermt tegen Alzheimer en Parkinson'

Een bestandsdeel in hop, hoofdingrediënt van bier, beschermt mogelijk de hersenen tegen aandoeningen als Parkinson en Alzheimer. Dat hebben Chinese onderzoekers ontdekt.

Wetenschappers ontdekten dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, onze hersencellen beschermt tegen beschadigingen. Xanthohumol zou hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson kunnen afremmen. Dat schrijft Scientas.nl.

Ook tegen kanker
In het vakblad Journal of Agricultural and Food Chemistry wordt beschreven hoe de Chinese onderzoekster Jianguo Fang en haar collega's een bestandsdeel hebben ontdekt dat enkele gezondheidsvoordelen biedt. Dat Xanthohumol het lichaam beschermt tegen tumorcellen was al langer bekend, maar nu blijkt dat het ook voordelen biedt voor de hersenen.

Xanthohumol activeert Nrf2-enzymen, een eiwit dat de cellen in onze hersenen beschermt tegen oxidatieve stress. Een factor die in verband wordt gebracht met aandoeningen als Parkinson en Alzheimer.

Toch met mate
De onderzoekers waarschuwen dat dit geen reden mag zijn om overmatig bier te consumeren. Een te grote inname van alcohol vergroot immers de kans op oxidatieve stress, waardoor de voordelen van xanthohumol worden opgeheven.

Scientas stelt op zijn website dat bieren met een hoog percentage hop het 'gezondst' zijn. ,,Aan de meeste Belgische speciaalbieren is veel meer hop toegevoegd dan aan lagerbieren of pils.''