Volledig scherm
Een jongen met een knuffelbeer in een speelkamer van een jeugdhulpverleningscentrum. © anp

Bijna 3 procent van kinderen heeft autisme

Bijna drie procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd heeft autisme of een daaraan verwante stoornis. Het gaat om zo'n 43.000 kinderen in Nederland. Bij jongens komen deze stoornissen meer dan twee keer zo vaak voor als bij meisjes. Jongens worden ook ruim vier keer zo vaak behandeld als meisjes vanwege hun autisme of een daaraan verwante stoornis.

In de groep kinderen van 4 tot 7 jaar heeft bijna 1 procent autisme. Bij de 10- tot 12-jarigen is dat 7 procent bij jongens en 3,5 procent bij meisjes. Dat oudere kinderen vaker autisme lijken te hebben, komt waarschijnlijk doordat de diagnose pas later wordt gesteld.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op basis van door ouders gerapporteerde gegevens. Ruim een kwart van de kinderen met autisme heeft ook symptomen van ADHD. Bij kinderen zonder autisme is dat 2 procent.

  1. Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Coronavi­rus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?