Een bloeddonor helpt levens redden.
Volledig scherm
PREMIUM
Een bloeddonor helpt levens redden. © Shutterstock

Bloeddonor worden spannend? ‘Je hoeft er niet iets speciaals voor te doen, je lijf maakt het vanzelf aan’

Als bloeddonor help je veel zieke mensen. Waar moet je rekening mee houden als je donor wilt worden? Marloes Metaal (42) is woordvoerder van Sanquin Bloedvoorziening en geeft zelf ook.

5 reacties

 • nanno oldenburger

  2 maanden geleden
  op de leeftrijd van 20 jaar bloeddoner geworden. dit mede door het feit dat toen ik in het ziekenhuis lag iemand met een verbrande rug heb gezien toen besloot ik dat ik ooit donor zou worden ik was 13 jaar. dus vanaf 20 jaar vele jaren bloed afgestaan ben zelfs 1 keer opgeroepen om voor een hartoperatie te doneren. heb moeten stoppen door een vermeende hepatitis variant. maar evenzo vrolijk meer dan 50 keer gedoneerd.donor zijn red levens.
 • Rinus van Lier

  2 maanden geleden
  De sportleraar van onze school maakte ons destijds attent op het bestaan van de 'bloedbank' en ik ben donor geworden op 18 jarige leeftijd. Toen nog bij het voormalige Van Dam ziekenhuis in Rotterdam in een tijd dat je nog maar 2 maal per jaar mocht doneren. Helaas moest ik er na een hartprobleem ( niets met doneren te maken) en 96 volbloed donaties achter mijn naam mee stoppen maar ik kan bloed doneren zeker aanraden voor iedere gezonde man en vrouw.
 • Anoniem

  2 maanden geleden
  Ik ben jarenlang bloeddonor geweest en heb ongeveer 100 keer gegeven maar met de komst van de mobiele afname locatie was de wachttijd voor mij te lang en heb ik bedankt voor de verdere oproepen. Achteraf bekeken best jammer.. misschien dat ik weer opnieuw ga doneren. Maartje Koopman
 • Peter Tangelder

  2 maanden geleden
  Alleen jammer dat wanneer je je aanmeldt, je meer dan een half jaar moet wachten op je intake !!
 • I Velde

  2 maanden geleden
  Ben destijds als heel jongvolwassene weggestuurd bij de Bloedbank omdat mijn bloed te stroperig was en het dus te lang duurde. Achteraf gezien een indicatie van het begin van aderverkalking en verkeerde voeding (transvetten e.d.). Had ik graag eerder geweten. Bloed stroomt namelijk wetenschappelijk aantoonbaar langzamer bij een verkeerde voeding. Dit is al zichtbaar binnen het uur na consumptie.