Volledig scherm
Visfabrikant Foppen uit Harderwijk. © anp

'Blunders bij terugroepactie besmette zalm'

Het had nooit 5 dagen mogen duren voor de terugroepactie rond de besmette zalm van Foppen werd uitgebreid naar andere producten. 'Iemand heeft zitten slapen', zegt voedingsmiddelendeskundige IJsbrand Velzeboer tegen de Stentor.

Wettelijk gezien moet iedere voedingsmiddelenproducent binnen 4 uur een traceerbaarheidslijst kunnen overleggen waar de producten naartoe gegaan zijn en wat de grondstofbronnen zijn. Velzeboer: 'Die lijst had vrijdag 28 september al klaar moeten liggen en niet 5 dagen later, op 3 oktober. Dit is een ernstige fout die best wel juridische consequenties kan krijgen.'

Twee ouderen zijn overleden nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. Bij een van hen is het zeker dat de salmonellabacterie de doodsoorzaak was, bij de ander moet dat nog worden bevestigd, zei directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zaterdag.

Tot nu toe zijn in Nederland zeker 550 mensen ziek geworden door de besmette zalm. Van hen zijn er ongeveer 200 opgenomen in een ziekenhuis. Op basis van het grote aantal patiënten door de uitbraak en vaste rekenmodellen schat het RIVM dat er uiteindelijk 17 mensen aan de besmetting kunnen overlijden.

  1. Chantal geeft vanuit haar rolstoel mantelzorg aan oma: ‘We zijn een goed team’
    PREMIUM

    Chantal geeft vanuit haar rolstoel mantelzorg aan oma: ‘We zijn een goed team’

    Chantal Hendriks (40) is als mantelzorger de steun en toeverlaat van haar 92-jarige oma Conny Hendriks. Hoewel Chantal in een rolstoel zit vanwege reuma, gaat ze meerdere keren per week langs bij haar oma om te helpen met allerlei klusjes. Of gewoon voor een kop koffie en gezelligheid. Op de Dag van de Mantelzorg vertellen de twee openhartig over hun situatie. ‘Als mij plots iets te binnen schiet, heeft Chantal het al geregeld.’