Volledig scherm
© ANP

Bol.com stopt met verkoop lachgas

Bol.com is gestopt met de verkoop van lachgaspatronen. Dat meldt NH.  De gevolgen van het inhaleren van de metalen capsules blijken op langere termijn gevaarlijker dan gedacht. ,,De patronen zijn controversieel. Daarom hebben we besloten de artikelen niet langer te verkopen", vertelt woordvoerder Marjolein Verkerk.

Quote

De patronen zijn omstreden. Daarom hebben we besloten om ze niet langer te verkopen

Woordvoerder Bol.com

,,We verkopen alles, ook van andere aanbieders, zolang het artikel niet bij wet verboden is'', aldus Verkerk. ,,Maar soms maken wij een uitzondering. Als bijvoorbeeld de overheid vraagtekens bij een artikel of als we verwachten dat er op korte termijn aanpassingen volgen in de wetgeving.''

Volgens Verkerk heeft Bol.com de patronen uit het assortiment gehaald, omdat ze verkeerd worden gebruikt. Namelijk in combinatie met ballonnen en zogeheten lachgas crackers. ,,Eigenlijk zijn het slagroompatronen, maar daar worden ze vaak niet voor gebruikt. De capsules zijn omstreden. Daarom hebben we besloten om ze niet langer te verkopen.''

Het is nog onbekend of andere retailers het voorbeeld van de grote webwinkel zullen volgen. Blokker, die lachgas ook al jaren aanbiedt, was niet bereikbaar voor commentaar. Andere grote spelers op de markt, zoals n2oballon.nl en Horecaworld waren evenmin te bereiken. 

Populair

Het gebruik van de kleine zilverkleurige capsules is in een paar jaar tijd gegroeid in populariteit. Uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut, blijkt dat het gebruik niet zonder gevaar is. En daarom pleit minister Bruno Bruins (Zorg) dat de patronen binnenkort nergens meer te koop zijn voor minderjarigen.

Het gebruik van de patronen zorgt voor een kortdurende, maar sterke roes. Het bewustzijn daalt en de gebruiker kan door het tijdelijke zuurstoftekort duizelig worden of hoofdpijn krijgen. Ook verwardheid, misselijkheid, gevoelloosheid of tintelingen en flauwvallen zijn bekende effecten van het gebruik van lachgas. In combinatie met alcohol en/of drugs worden deze effecten nog eens versterkt.

De negatieve gezondheidseffecten op lange termijn zijn concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen. Hoe vaker en meer lachgas wordt gebruikt, hoe vaker deze effecten optreden. Lachgas blijkt ook zeer verslavend. 

Uitgaansleven

Vooral in het uitgaansleven is lachgas populair. Ruim de helft van Nederlandse stappers (53,5 procent) heeft ooit wel eens via een ballon gas geïnhaleerd en bijna vier op de tien mensen (37,3 procent) in deze categorie heeft dat zelfs het afgelopen jaar gedaan. Ter vergelijking: van de algehele bevolking heeft iets meer dan 5 procent ooit lachgas geconsumeerd; vanaf ongeveer 30 jaar neemt het gebruik sterk af. De mensen die regelmatig uitgaan, nemen gemiddeld vier ballonnen per sessie.

Volgens de onderzoekers van Trimbos denken jongeren heel verschillend over de gezondheidsrisico’s van lachgas. Vooral jongere gebruikers (van 12 tot 14 jaar) die weinig ervaring met andere middelen hebben, zien lachgas vaak niet als een drug en vinden dat er nauwelijks risico’s zijn. Anderen erkennen dat er risico’s zijn, al nemen zij die lang niet altijd serieus.

Quote

Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslae­sie gerevali­deerd

Christof Smit, revalidatiearts

Verlammingsverschijnselen

Toch kan extreem gebruik zelfs ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, zo waarschuwt revalidatiearts Christof Smit. ,,We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie, hebben van lachgas. Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd.''

In revalidatiecentrum Reade behandelde Smit drie jonge mannen die zeiden veel lachgas te hebben gebruikt. Als gevolg van hun gebruik ontstond een tekort aan vitamine B12 en kregen ze verlammingsverschijnselen. Hun ruggenmerg bleek aangetast.