Wakker worden van een zure smaak in je mond? Deze slaaphouding kan helpen tegen brandend maagzuur
In je bed liggen en plotseling wakker worden van een zure smaak in je mond. Eén op de vijf mensen heeft weleens last van reflux of brandend maagzuur. Een medicijn is dan meestal de oplossing, maar een onderzoeker heeft een snellere manier gevonden. Hij ontdekte dat één bepaalde slaaphouding de kans op reflux doet afnemen.
Tegenwoordig bestaan er verschillende behandelingen voor mensen die ‘s nachts last hebben van brandend maagzuur. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van bepaalde voeding, afvallen en stoppen met roken. Ook maagzuurremmers zijn een populaire optie. Zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), dat in 2021 meer dan 15 procent van de patiënten een maagzuurremmer kreeg voorgeschreven.
,,We weten dat zowel medicatie als leefstijlaanpassingen werken tegen brandend maagzuur”, zegt arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker (Amsterdam UMC). ,,Maar in verschillende wetenschappelijke publicaties vond ik ook aanwijzingen dat slapen op een bepaalde manier de klachten kan verminderen.”
Op linkerzij slapen zorgt voor minder last
Schuitenmaker nam daarom het heft in eigen handen en plaatste bij 58 patiënten een dunne buis via de neus. Zo kon hij de hoeveelheid maagzuur in de slokdarm meten tijdens de slaap. Wat bleek? Mensen die op hun linkerzij lagen, hadden minder last van maagzuur dan mensen die op hun rechterzij of rug sliepen.
Bovendien zou het maagzuur bij patiënten die op hun linkerzij lagen, sneller terugstromen naar de maag. ,,Vermoedelijk komt dat doordat de maag zich in die positie onder de slokdarm bevindt. De zure maaginhoud kan dan minder makkelijk de slokdarm in stromen.”
Slapen met apparaatje op de borstkas
Om die theorie nog eens extra te bewijzen, besloot Schuitenmaker om slaaptraining aan honderd proefpersonen te geven. De wetenschapper liet alle deelnemers gedurende twee weken een apparaatje op de borstkas dragen. ,,De ene helft van de groep kreeg een trilsignaaltje als ze op hun rechterzijde lagen. Zo werden ze gestimuleerd om weer op hun linkerzij te gaan liggen.
,,De andere groep kreeg dit signaal alleen in de eerste twintig minuten van hun slaap, en deed dus dienst als controlegroep. Ik vroeg alle deelnemers om elke ochtend aan te geven hoeveel last ze hadden gehad van reflux.”
Eenvoudige manier
De slaappositietraining had effect. Bij 22 van de 50 patiënten in de ‘trilgroep’ nam de nachtelijke refluxscore af met meer dan 50 procent. In de controlegroep gold dit maar voor 12 van de 50 patiënten. Daarnaast had de ‘trilgroep’ over het algemeen meer refluxvrije nachten en vonden zij de behandeling effectiever.
Samengevat: slapen op je linkerzij kan wel degelijk een effect hebben. ,,Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus Schuitenmaker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Merel (18) is een jaar clean van GHB: ‘Ik moest het om de twee uur innemen, anders werd ik doodziek’
Merel Tombroek (18) is sinds 5 december 2022 precies een jaar clean van GHB. ,,Als ik er behoefte aan heb, maak ik een wandeling met mijn hond.” Op TikTok deelt ze haar verhaal om het taboe rond drugsverslaving te doorbreken. -
Dit is waarom het niet goed is regelmatig antibiotica te slikken: ‘Het is geen wondermiddel’
Een van de meest voorgeschreven middelen door de huisarts is antibiotica. Is het verstandig om deze geneesmiddelen regelmatig te slikken, waar moet je op letten en wat doet het met je lichaam? Apotheker Anke Lambooij geeft antwoord. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Koken & Eten
Tot hoe laat kan je koffiedrinken zonder slecht te slapen?
Iedereen kent de wijze raad: geen koffie meer voor het slapengaan. Cafeïne zou je wakker houden, waardoor er van een goede nachtrust geen sprake meer is als je tot laat koffiedrinkt. Maar klopt dit echt? En geldt het voor iedereen? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint.
-
Onderwijsclubs: Compenseer leraar met long covid
Medewerkers in het onderwijs die door long covid zijn getroffen, moeten recht krijgen op een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder is het belangrijk dat leraren toegang krijgen tot een compensatieregeling voor zorgpersoneel met long covid. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.